Barion Pixel

Az AI lesz a végzetünk, vagy akár hatékonyabbak is lehetünk tőle?

Azok véleménye, akik mélyebben is ismerik az AI adta lehetőségeket, két szélsőséges csoportba sorolhatók.
Az egyik csoportba azok tartoznak, akik rögtön fejest ugrottak bele, már ma is mindent ezen keresztül csinálnak és az otthoni beszélgetéseiket is ChatGPT-vel íratják meg.
És van a másik kör, akik már most azt mondják, hogy elkezdhetünk behódolni a Skynetnek, hiszen elindultunk az úton, hogy feladjuk az önállóságunkat.

Az igazság valószínűleg valahol a kettő között van, mivel még a hétköznapi emberek is nagyon sokat tudnak belőle profitálni. A kérdés, amit mindenkinek el kell döntenie, hogy szüksége van-e az AI adta eszközökre és lehetőségekre. Részemről a válasz: igen, és meg is mutatom miért lehet Neked is szükséged rá!

Az AI a kulcs a tökéletes és élvezetes munkához!

A meglévő limitációi és működési modellje mellett is számos helyzetben tudunk mindannyian hatékonyak lenni, ami a mindennapi életben és a munkában egyaránt hasznunkra válik.

Fontos: mielőtt belemerülnénk a témába, le kell szögezni, mint tényt, hogy a generatív AI jelenleg nem tökéletes és nem is pontos, sőt, olyankor bizony valótlant állít!

Mindemellett is azt mondom, hogy érdemes használni, bár az nem mindegy, hogy mire. Ez a része a legegyszerűbb, egyben a legnehezebb is:

 • írd össze a feladataidat egy listába. A kicsiket és a nagyokat, a fontosakat és a kevésbé fontosakat, illetve azokat, amiket szeretsz csinálni és amiket nem.
 • Válaszd ki a listából, ahol azt tudod mondani, csak el kell készülnie, de nem neked kell elkészíteni őket.
 • Ebből válaszd ki azokat, amiket szeretsz csinálni és amiket nem szeretsz.

Ez utóbbi halmaz lesz az, amiben jó eséllyel tud segíteni az AI. Mosogatni vagy tetőt fedni nyilván nem képes, azonban ahol a digitális térben kell megoldani egy feladatot, ott jó eséllyel hasznos lehet számunkra. A lényeg, hogy olyan feladatoknál használd, ami számodra teher, mégis el kell, hogy készüljön, továbbá arra, hogy segítse azokat a feladataidat, amiket viszont muszáj neked elvégezni.

Területek, ahol számodra is hasznos az AI

Feladat management

Trénerként a feladatok kezelésével foglalkozom a legtöbbet. A sajátjaimmal és másokéval is egy oktatás során. Természetesen mind azt szeretnénk, ha stresszmentesen tudnánk kezelni a feladatainkat és sose csúsznánk meg a határidőkkel. Ezek között nyilván van is kapcsolat. Azt akarjuk, hogy átlátható legyen mit kell és mit akarunk – nem feltétlenül van átfedés – ma megcsinálni. Itt tud belépni egy jó AI alap, amit ki tudunk használni!

Két példán keresztül:

 • Todoist : Én mindenre ezt a feladat menedzsment eszközt használom, oktatom, ajánlom neked is! Egy feladat felvitele, ha be akarom gépelni, akkor 2-4 másodpercig tart, mert a háttérben dolgozik egy AI program, ami megpróbálja kitalálni, hogy mit akarok és értelmezi a fontosságot, határidőt, projektet, felelőst, stb. Ezeket néhány paranccsal beemeli és nem kell begépelnem. Mellette a másik fontos funkciója számomra, hogy ha megcsúszom a feladataimmal, akkor egy kattintással megkérhetem az AI-t, hogy ütemezze át az összes lejárt feladatomat. Jelentem, már egészen kiválóan méri fel az erőforrásaimat! Fontos a “már”, hiszen meg kellett tanulnia a szokásaimat és a tempómat. A Todoist-ről itt írtam még külön, részletesebben is.
 • Notion.so : A másik legfontosabb eszköz számomra, amit igyekszem oktatni. Projekt menedzsment eszközként használom és a saját adatbázisaim kezelésére. Ha valahol elakadok, akkor azonnal elő tudom hívni az AI-t és tudok tőle szöveges tartalmat kérni, akár egy adatbázis alapjait is, amit utána tovább tudok vinni és véglegesíteni. Az is megoldható, hogy ha történik valahol egy módosítás, akkor arról értesítést kapjak, generáljon egy feladatot nekem, kapjak egy emailt.

Adatgyűjtés, ötletelés

Nem tudhatunk mindenről mindent és nem lehetünk elképesztően kreatívak minden pillanatban. Az AI az előzetes ötletelést és kutatást el tudja helyettünk végezni! Utána már csak le kell majd tisztázni és tovább gondolni azt az alapot, amit kaptunk. 

Ilyen eszköz lehet, ami elérhető bárkinek:

 • ChatGPT (jelenleg megkerülhetetlenül és ingyenesen)
 • Jasper.ai, ami szövegírásban és téma kutatásban tud segíteni.
 • Notio AI, a Notion.so program AI asszisztense.

Képek tervezése, javítása

Éppen nincs egy tökéletes naplementében sétálós fotód, ahol rózsaszín hamburgert eszel, amin 9 darab szezámmag van? Nincs gond, csak kérned kell az AI-tól és máris elkészíti! 

Persze nem lesz tökéletes és jó eséllyel egyértelmű lesz, hogy mesterséges – még akkor is, ha nem rózsaszín szendvicset kérsz. 

De nézzük meg a lehetőségeket, hogy honnan hova lehet most eljutni:

 • Canva.com : A szoftverben már működik egy text-to-image névre hallgató funkció. Ezt használva, ha megírjuk neki angolul, hogy mit szeretnénk látni a képen, legenerálja nekünk a semmiből. Minél pontosabb a parancs/kérés, annál jobb lesz a végeredmény. 
 • Midjourney : Ez már egy komolyabb háttérrel rendelkező megoldás. Komplex kéréseket, variációkat és mutációkat tudunk megtanítani neki, hogy bármilyen témára alkosson képet a semmiből. Érdemes kipróbálni, ha érdekel a téma!
 • Adobe AI : A teljesség igényével egy abszolút nem közösségi célra szánt eszköz, de az Adobe megoldása mutatja az utat, ami felé tartunk. Meglévő fotókon kijelölhetjük azt a részt, ami nem tetszik és megadhatjuk, hogy mit akarunk ott látni helyette. Fal helyett legyen ablak? Eső helyett napsütés? Nem gond.

Audio és videó anyagok készítése, vagy fordítva

A mai közösségi média környezetben mindenkin ott a nyomás, hogy mindenhol, minden formátumban publikáljon. Legyen az a munkánk része, vagy csak a családi szülinapi videó, fotók és szöveg, illetve podcast róla egyszerre.

Az AI nem csinálja meg a fotót helyettünk, de ha például van videó felvételünk egy szakmai beszélgetésről, akkor abból pillanatok alatt készíthetünk egy podcast anyagot, szöveges verziót, ún. leiratot, közösségi média posztot, ahhoz generált fotó elemekkel. A videót automatikusan meg tudja vágni, kiszedi a felesleges szüneteket, az őőő-zéseket, hogy szebb legyen a végeredmény. 

Mennyire jó ebben az AI?  Nagyon, méghozzá magyarul is! Ma már nem lehet mentség, hogy mindent csak angolul lehet. 

Néhány példa, amit jó szívvel ajánlok: 

 • Veed.io : videókat készít és feliratozza is azokat, önállóan megvágja az anyagot, grafikai elemekkel díszíti, valamint zenét is rak alá, ha azt szeretnénk. Közösségi média tartalom készítésre szinte kötelező. Ha csak hanganyag készült, akkor sincs gond, tetszés szerint kiegészíthetjük képekkel, egyéb hangulatot adó videó részletekkel a végeredményt. 
 • synthesia.io : Ha többet szeretnél látni az AI erejéből, akkor ez egy jó példa. Előre megadott szövegről (amit nyilván az előző pont alapján a ChatGPT, vagy a Jasper.ai írt) készít videót, amin egy általa generált személy beszél a mesterséges szájával… És hidd el, ha nem tudod, hogy nem igazi, akkor nem is fog feltűnni.

Repetitív feladatok, automatizálás

Ha vannak ismétlődő feladataid, amik mindig ugyanazok és ugyanúgy kell őket megcsinálni, akkor arra a legjobb megoldás, ha olyan eszközt használsz, ahol az AI már be tud segíteni akár az egyszerű adatkezeléstől a konkrét megoldásig. 

Csak néhány gondolat, amelyek kapcsán lehet ötletelni otthon, vagy a munkahelyen:

 • Ha van egy rendszeres riport, például Google Drive-on egy táblázatban, akkor az AI képes figyelni azt, hogy mikor kerül bele új adat. Ki tudja azt elemezni és az alapján küldhet róla üzenetet nekünk, vagy a kollégáinknak, hogy újabb teendő van, ráadásul meg is indokolja azt. De akár küldhet egy automatikus választ is helyettünk. 
 • Telefonos ügyfélszolgálaton már ma is teljesít szolgálatot AI alapú szoftver, ami folyamatosan tanul és kezeli a bejövő hívásokat, amiket meg lehet oldani, mint ismétlődő kérést. A nehezebb feladatoknál pedig felismeri a hiányosságát és bevon emberi erőforrást. 

A maga módján mindkettő tökéletes megoldás és jól mutatja, hogy jelenleg miket lehet automatizálni.

Próbálj ki újat, val-AI-mi mást!

Zárásként egy kiegészítő gondolat: ha még nem töltött el az AI láz lelkesedéssel, akkor se fordítsd el a fejed, hiszen az automatizálás egy olyan eszköz, ami még csak az AI kapujában áll, viszont szuper lehetőség, hogy időt nyerjünk magunknak. 

Mutatok két példát: 

 • Évek óta használom a Todoist-et, munkára, de a bevásárló lista kezelésére is. Viszont a feladataim java e-mailen érkezik. Hogy kerül át innen oda? Ha bejelölöm az emailt “Fontos”-nak az e-mail fiókomban, akkor automatikusan megjelenik a feladataim között a másik programban. Szimpla automatizálás és rengeteg időt nyerek vele magamnak! Ehhez ajánlom az online Todoist képzésemet is, ahol szó esik erről is.
 • Rengeteg file-t kell letöltenem a laptopomra nekem is. A Letöltések mappa minden számítógépen a digitális tér Mordor-a. Tele van mindennel, amit nem akarunk többet látni, ha viszont keresünk benne valamit, szinte biztos, hogy nem találjuk meg. Ezt orvosolandó, a saját gépemen olyan automatizálási szabályok működnek, amik file típusonként csoportosítják és áthelyezik a file-okat egy dedikált “PDF”, “Kép”, “Video”, stb. mappába, így nincs káosz. Vagy épp beleolvas a letöltött PDF file-ba és ha talál egy fontos kulcsszót, akkor az alapján áthelyezi és megosztja azt például a könyvelőmmel, adott kollégámmal, így nekem tényleg nem kell vele semmit se csinálnom. Ezzel megint csak rengeteg időt nyerek.

Az AI egyik legfontosabb célja, amiért érdemes mindannyiunknak elkezdeni használni, hogy időt nyerhetünk magunknak vele minden nap. Olyan feladatoknál, ahol segít, ha nálunk gyorsabban tudja azt elvégezni egy program, vagy legalábbis a kezünk alá dolgozik. 

Ha jól használjuk ki, akkor egyértelműen megkönnyíti az életünket!

A legfontosabb tudnivaló

A kreatív problémamegoldás feladatában az AI még nem tudja felvenni velünk a versenyt. Jelenleg, ha nem adunk neki pontos inputokat, “parancsokat”, akkor nem fog jó eredményt produkálni. Szükség van az emberi kreativitásra a folyamat elindítására és kiépítésére. 

A GPT működési alapja, hogy megnézi, egy adott kérdésre az internet milyen átlag megoldást ad, vagyis egy adott szó után átlagosan mi a leggyakoribb következő szó. Ez alapján kapunk választ. Ez pedig legjobb esetben is egy jól használható, de teljesen átlagos minőségű tartalom lesz. Ha igazán kimagasló eredményt szeretnénk kapni, akkor ahhoz a fentiek mindegyike szuper eszköz, de a kimagasló részhez kellünk mi! 

Nélkülünk, nélküled nem működik! Használd fel ezt az új eszközt és legyél általa hatékonyabb!

Hallgass bele

Nemrég készítettünk egy podcast felvételt is a témában, a Hatékony Leszek! podcast keretében. Itt kifejezetten arról beszéltünk, hogy miben tud nekünk segíteni az AI, ha a cél az, hogy hatékonyabbak legyünk!

Iratkozz fel:

Hatékony videó!

inkább néznéd is?

Ne maradj le a friss hírekről

További podcast postok

További posztok

Kérdésed Van, Amit Feldolgozhatnánk?​​

Küldj üzenetet írásban, vagy hangban és a többi már rajtunk múlik!​​