Barion Pixel

Hogyan használom én és hogyan kezdj neki Te?

Mire használom én?

Gyakorlatilag mindenre, aminél szükség van arra, hogy írásba legyen foglalva valamilyen adat. Munkahelyen, otthon, vagy a kettő között, mobilon.

Ami viszont számomra különlegessé tette az Evernote-ot, hogy tökéletesen illeszthető volt a saját rendszeremhez. Ez egy fontos kritérium volt a keresésnél, mivel nem újra akartam építeni mindent, ahogy dolgozok és élek, hanem azt szerettem volna kiegészíteni.

Ezt a rendszert fogom most bemutatni, hogy te is használatba tudd venni azt a hatékony Evernote struktúrát, amiről még az Evernote is cikket írt a saját oldalán, mint esettanulmányról!

Kezdd el te is, így!

Legelőször is, ezen a linken keresztül tudsz regisztrálni magadnak egy Evernote fiókot. 

(A fizetős csomagok mellett itt találod az ingyenes lehetőséget is!)

Miután regisztrálsz, a rendszer ad egy rövid bemutatót, hogy mire is lehet használni. Ezeket fogod látni a jegyzeteid között:

A sorrend kicsit fura, mert a programot legelőször is jegyzetelésre tudod használni, a többi már az extra, de haladjunk sorban.

To-do list készítés

Lehetőséged van arra, hogy egy jegyzeten belül létrehozhass olyan listát, ami előtt egy pipálható box van, így látod, hogy a listából mit fejeztél már be. Plusz, mivel jegyzeten belül van, így elég jól lehet témánként feladat listákat készíteni és azokkal fókuszáltan foglalkozni.

Alapvetően nekem nem volt ezzel kapcsolatban nagy “wow” élményem, mert a funkció gyakorlatilag annyit tud, amit leírtam, de azt viszont jól tudja.

Pro:

 • Egyszerűen és gyorsan tudsz téma specifikus checklistet készíteni.
 • Minden eszközön tudod vezetni, pipálni.

Kontra:

 • Kevésbé testre szabható. Csak egy szintű listát tudsz vezetni könnyen, nem jól kezeli le a rendszer, ha több szintű checklistet szeretnél.
 • Nem lehet emlékeztető beállítani checklist elemenként

A fenti pro-kontra alapján: a lista funkció szerintem egy kötelezően használandó eleme az Evernote-nak, de arra nem alkalmas, hogy ez legyen a központi feladat management platformod. Ehhez egy kifejezetten erre a célra dedikált programot használj inkább. Nálam ugye ez a Todoist.

Emlékeztető beállítása

Ez egy nagyon hasznos funkciója programnak. Egy-egy jegyzethez (, vagy csak önmagában, jegyzet nélkül) be tudok állítani egy emlékeztetőt, megadott időpontra, hogy ne felejtkezzek meg róla, vagy szükséges lesz elintéznem valamit.

Az Evernote még megfejeli a tippeket: Az emlékeztető jegyzetében tudsz to-do-listet hozzáadni, így ha csipog az értesítő, akkor van egy kipipálandó listád is. Ezt nagy szeretettel használom én is, remek megoldás. Amivel ez több, mint a legtöbb emlékeztető, hogy nem egy szöveg lesz az, ami megjelenik, hanem egy szabadon kitöltött teljes jegyzet. Ennek a legnagyobb haszna pedig a munkában van szerintem.

Ha lesz egy megbeszélésem, amihez vannak jegyzeteim, akkor a legkényelmesebb megoldást az Evernote emlékeztető fogja adni. Mikor elkészülök az anyaggal, beállítok egy emlékeztetőt a meeting kezdetére (igazából 5 perccel azutánra, mert valójában csak akkor fog kelleni leghamarabb. Így akármelyik eszköz van nálam, laptop, tablet, vagy mobil, egy mozdulattal meg van nyitva a jegyzetem és kezdhetjük is.

Pro:

 • Vitathatatlan tény, hogy a jegyzethez kötött emlékeztetők nagyon hasznosak.
 • Az emlékeztetők, mint jegyzetek nagyon hasznosak az egyszerű szöveges riasztások helyett.

Kontra:

 • Nem olyan átlátható, ha sokat használsz egyszerre.

Mentés a webről

Ez talán az Evernote egyik leginkább olyan funkciója, ami egyedivé teszi a több jegyzetelő app-pal szemben, bár vannak már hasonlók a piacon azért. Mégis, szerintem az Evernote megoldása működik a legkényelmesebben.

A „Web clipper” egy multifunkciós eszköz, amivel tartalmat tudsz lementeni a jegyzeteid közé, méghozzá többféle formában is.

Az egyszerű képernyő részlettől kezdve a teljes weboldalon át az oldal egyes rész tartalmainak a mentéséig minden van, sőt kérheted, hogy csak a szöveget mentse le, így sokkal olvashatóbb lesz majd visszanézéskor az elmentett tartalom, mert nem lesz ott a sok reklám.

Mentéskor van egy default mappa, amibe mentesz, de ezt módosíthatod, ill. a beállításokban meg is adhatsz egy neked tetszőt, a mentést elláthatod címkékkel (tag-ekkel), hogy később tematikus keresésnél is megtaláld könnyen. Mi kellhet még, nem?

A címkék használata központi fontosságú, így erről később még részletesen beszélünk!

Pro:

 • Könnyű használni és sokoldalú tartalom mentést ad.
 • Chrome, vagy Safari beépülő modullal a használata nagyon egyszerű.

Kontra:

 • Nem minden böngésző támogatja. (jelenleg)
 • Meglévő jegyzetbe nem tudsz egyből menteni, Evernote-on belül kell egyesíteni őket. (A módját a későbbiekben látod majd itt.)

Képek mentése

Nem csak screenshotokat tudsz, Webclipperrel lementeni, hanem direkt módon tudsz képeket is hozzáadni a jegyzetekhez a telefonodról, asztali gépedről.

Ezt is sok dologra lehet használni. Inspirációs célra egy későbbi projekt előtt anyagokat gyűjtesz. Meglévő feladathoz design terveket felmentesz. Egy meeting jegyzethez a flipchart fotóját mellékeled. Rengeteg dologra hasznos.

Ebben a funkcióban nincs semmi extra, tud mindent, amit kell és semmi többet, de nem is kell.

Pro:

 • Minden kép mentéssel kapcsolatos igényt kielégít.
 • Gyors és könnyen kezelhető funkció

Kontra:

 • Teljes weboldal design tervekhez már nem alkalmas, mert van egy felső határa a jegyzet össz méretének. Ritka az ilyen terhelési igény, de van egy korlát.