Barion Pixel

Hogyan készíts és használj Mind Map-et? Egyáltalán mire való? [Podcast]

Hatékony hanganyag!

Hallgass bele

Írva is, amiről beszéltünk

Miről fog szólni ez az epizód?

Ha szeretnél igazán kreatív eredményeket, akkor használj Mind Map-et!

Te hogyan bontod ki egy-egy ötletedet mélyebben? Hogyan tudsz rájönni, hogy a megvalósításához pontosan milyen feladatok, vagy akár köztes projektek állnak előtted?

A Mind map egy nagyon jó eszköz arra, ha szeretnél átfogóbban gondolkozni egy témáról és még nincs meg a kiforrott terv azzal kapcsolatban.

Számos olyan módszer létezik, amivel stimulálni tudjuk a kreatív énünket és megpróbálhatjuk előcsalogatni az ötleteinket, megoldásainkat egy-egy problémára.

Ezek közül egy egy konkrét megoldást emeltünk ki ebben az epizódban, mégpedig a mind map adta lehetőségeket.

Egy jó mind map ugyanis vizuális ingert nyújt a kreatív oldalunknak és inspirációt.

Egy jó mind map szinte minden feladat típusra jó megoldást tud adni az előkészítő fázisban, amikor még csak körül akarjuk járni a problémát.

Az epizódban beszéltünk olyan lehetőségekről, ahol használni lehet, ahol használni szoktuk.

Adunk tippet mind map alkalmazásra is, ami már bizonyított és bevált:

– Mind Meister
– Mind Node

Hatékony videó!

inkább néznéd is?

Ne maradj le a friss hírekről

Szóval akkor csak, hogy rákanyarodjunk a mai témára. Nem tudom, hogy te szoktál-e használni Mindó Map-et.

Tudod, így nem illendő. Nem írt fel még nekem olyat az orvos.
– Jó.
– És azt tudod, hogy egyébként hogyan épül fel, hogy néz ki? Tartsunk egy ilyen kis gyorstalpalót.
– Nem, már láttam videókat, de mi lenne, ha a műsor elején tartanál egy gyorstalpalót, hogy mi az, hogy majd meg.
– Hatékony leszek.
– Egy podcast azoknak, akik szeretnének hatékonyabbak lenni.
– Hatékonyabbak, de hatékonyabbak.
– A napi küzdelmeidben az idővel folytatott harcodban szeretnénk segíteni ezzel a műsorral, veled együtt keressük részről részre, hogy hogyan lehet szervezettebben élni, időt spórolni, kevésbé aggódni.
– Ez a cél. A többit pedig már csak rajtad és rajtunk múlik.
– Hatékony leszek Podcast, ha jobb akarsz lenni saját magadnál.
– Helló, nagy szeretettel köszöntünk téged, ez a hatékony leszek. Podcast újra jó találkozni és a hatékonyságba belevetni magunkat hatékonyan, amelyben alkalomról alkalomra szeretnénk téged elkalauzolni. Az egyébként nagyon-nagyon sűrű erdőnek tűnő, de valójában remek ösvényekkel ellátott Szépligetbe. Helló, itt Miklós Ákos.
– És Tóth-Czere Péter
– Ketten vagyunk így itt abban a felállásban, hogy Péter már jó ideje foglalkozik a hatékonyság kérdésével. Természetesen ilyenkor mindig nagyon kedvesen fenntartja, hogy de hát csak egy lépéssel lehet, hogy előrébb járok, vagy egy kicsit többet, ahogy olvastam. De hát ez csak a szerénysége, úgyhogy én kimondatom helyette is, vagy kimondhatom helyette is, hogy bizony ő már hatékonysággal foglalkozik, én meg csak szeretnék. Tehát, hogy ez a vágyam, úgyhogy lehet, hogy én képvisellek téged ebben a helyzetben, és hát tudok úgy kérdezni olyan dolgokról, amelyek már egyre ködösebbek lehetnek nekem, mint a mai témám, amelyet így be kell, hogy hozzak, mint egyfajta ilyen közös megegyezés alapján. Merthogy előkerült a Mindmap fogalma, amit hát lehet, hogy így, nem is tudom, hogy eszik, isszák, mit csinálják. Én mintha össze tudnám párosítani ezt valamivel, de először téged kérlek meg Péter, hogy segíts, mi az a mindmap, tehát jöjjön a fogalommagyarázó három perc. Pétertől.
– Gyakorlatilag a Minden nap az egy olyan jegyzetelési forma, ha nagyon-nagyon egyszerűen akarom megfogalmazni, ahol sokkal erősebb a vizuális része a jegyzetelés mellett annak, hogy van egy írott szöveged. Ebből fakadóan van egy csomó előnye, ezt majd szépen át tudjuk ma beszélni, de lényegében képzeld el úgy, mint hogyha fognál egy nagy papírt, annak a közepére felírsz egy fontos témát, amit akarsz most éppen kidolgozni, és azt szépen körbeírogatod különböző egyéb ötletekkel, egyéb témákkal, abból fakadó egyéb ötletekkel, és az abból fakadó egyéb ötletekkel. Tehát, hogy egy ilyen 360 fokba terjedő, ilyen gyökérrendszert lehet egy téma köré építeni, és ez sokkal vizuálisabb, mint egy föntről lefelé épülő lista, úgyhogy ez segít feltérképezni az agyunkat a májnak.
– Nagy lóugrást fogok végrehajtani. Mintha egyszer láttam volna a videót, amelyben számomra teljesen távoli világba kalauzoltak el, ahol egy gyönyörű ló, illetve ürgebőrbe vont valamiféle mappában. Egy kezet láttam csak a videón. Úgynevezett Bullet Journalt alkottak. Ez az, merthogy itt is valami nagyon színeset, nagyon vázlatosat kell elképzelni. Olyat, amilyet mi soha nem voltunk, vagy amilyenek mi soha nem voltunk főiskolai jegyzetkészítés közben. Szóval, hogy ez az-e, vagy nem az-e a Meine Webhez, Meine Webhez képest.
– Van benne közös pont olyan szempontból, hogy a vizuális része, meg a könnyebb kereshetőség mind a kettőben elég erős. Maga a módszer, meg a kialakítása az teljesen más. Mert a Boulogie Giornában igazándiból ugyanúgy föntről lefele jegyzetelget. Az, hogyha olyan videót, meg olyan verziót láttál, ahol ilyen tökéletesen ki van csicsázva, megszépítve, megdekorálva, az egy ilyen upgrade diverziója a módszertannak. Abból majd tudok hozni egyébként a discordserverünkre egy-két képet, mert hogy például az én drága feleségem a saját feladatait ilyen módszerrel vezeti, és valami iszonyú gyönyörű füzeteket csinál magának. Én nem tudom elképzelni, hogy hogy sikerül, de minden hónapra megvan a tematika, meg minden.
– Nem akarok szexista lenni, de ez kis hímzi, vagy mit tudom én, ezeket így lehet még szebbé tenni, hogy teszem azt, egy párnára hímzem ki a mai meccsemet?
– Nem, a Balogh Journalnél az a lényeg, hogy minden oldalon, tehát van egy előre meghatározott fix sorrended, hogy melyik oldalon milyen tartalom lehet. Első oldal, tartalomjegyzék, második oldal, havi naptár, harmadik oldal, legfontosabb feladatok az első nap, és akkor meg a negyedik oldaljegyzetek, és akkor ezt így ismételgeted. Ez egy nagyon fapados verziója, majd be akarom hozni a Boulette Journát is egyébként később, mert nagyon sok embernek szerintem tökéletes módszer, de ott igazándiból a rendszer az ennyi, hogy melyik oldalra mit írsz. Az, hogy hogy néz ki, az pedig már egy egyéni preferencia. És hát mondjuk úgy, hogy a Niki az kalligráfiában nagyon erős, a színezésben, rajzolásban, alkotásban. Nagyon erős, úgyhogy ilyen komplett műalkotások minden egyes hónapban, amiket csinál. Ennek a verziónak, amit ő csinál, egyébként az alapvető funkciója viszont pontosan ugyanaz, mint amilyet a mindmap nagyon jól működik. Mert a vizuális megerősítés, meg a vizuális ingerek azok nagyon-nagyon sok mindent hozzá tudnak tenni ahhoz, hogy sokkal hatékonyabban tudjunk, teszem azt ötletelni valamiről, vagy megtervezni valamit, hogyha a Mindenkinek az alapvető ilyen funkcióját nézzük, akkor a két leggyakoribb az az, hogy hogyan tudunk jól megtervezni valamit, hogyan tudunk alaposan körüljárni egy témát és kreatívan a lehető legtöbb ötletet, a lehető legtöbb kreativitást belevinni az eredménybe. És ehhez nagyon fontos az a tény, hogyha vizuálisan is megerősítjük ezt a fajta gondolkodási folyamatot, akkor az egyéb agyi működéseket indukál, tehát más részeket is bekapcsol a folyamatba, amitől az eredmény viszont csak menő lesz.
– Itt több kulcsszó is elhangzott szerintem, mint a kreativitás, vagy mint a tervezés, esetleg ötletelés, ezek olykor akár szinonimái is lehetnek egymásnak. A My Mappet mire használjuk elsősorban, vagy mire jó használni elsősorban szerinted?
– Nagyon sok mindenre lehet, és arra ki is akarok térni, hogy például én mire szoktam használni, például neked mire lehetne jó, mert az alapvető ötlet egyébként mögötte, hogy ezt a témát szerettem volna most a mai napra hozni. Az az volt, hogy szerintem neked nagyon fog tetszeni, mert kifejezetten a kötetlen gondolkodást támogatja, a kevésbé strukturált tervezést támogatja és a szerteágazó megoldásokat tudja előhozni, amikor nem azt érzed, hogy most egy irányba kell mindenképpen gondolkodni, hanem lehet ezerfelé, és a végén pedig szépen kirajzolódik, hogy melyik lesz az, ami működni fog. Ezt képzeld el úgy, hogy én anno, amikor terveztem például a saját Youtube csatornámhoz, amin a videó verziója fut ennek a podcastnak, amellett van egy csomó másik videó is, amiket csinálok, és hogy milyen témákat akarok feldolgozni ugyanígy produktív vonalon. Zoomos dolgok productivity megközelítésből, vagy tutu lisztes dolgok, evernot, bármi, arra csináltam egy ilyen iszonyatosan hatalmas nagy Mine Mappet, és amikor láttam, hogy az egyik oldalon elkezd így nagyon-nagyon szétágazni gyökérszerűen a téma. A másik oldalon meg egy ilyen két-három jegyzet tudott összegyűlni, akkor éreztem, hogy az első irány lesz az, amivel fenntartható ez a dolog, mert ott van nekem több ötletem, amit szeretnék megvalósítani. Tehát, hogy én ezt nem tudtam. Hanem egyszerűen, amikor időről időre mindig visszatértem ehhez a mai naphoz, és bővítettem újabb és újabb elemekkel. Láttam, hogy egy konkrét témacsokor felé tudok könnyen tartalmat kitalálni. És ebben segít egyébként a Mine-nak, hogy ezt kihozza belőled, és igazándiból nincsen kényszer, hanem a saját kreativitásod, meg a saját tanulási képességeid fogják meghatározni, azt, hogy mi lesz az, ami jól megy. Ez a kreatív tervezési része, de ennél van sokkal pragmatikusabb használati lehetőség is.
– Néhány alapdolgot szerintem tisztázzunk már meg, hogy itt irkálgatásról, firkálgatásról van szó, ehhez nekem eléggé egy színes tollme van, illetve mondjuk papír, vagy kell-e más bonyolultabb eszköz? Mire jó ezt csinálni? Írni kell, firkálgatni kell, esetleg Excelbe is felrajzolhatom, vagy a már emlegetett hímzés, vagy különböző színű rizsszemekkel is kirakhatom.
– Tehát, hogy mit használjunk?
– Ha félretesszük, hogy egy hatékonyságra fókuszáló pont kezdve vagyunk most, akkor a válaszom az, hogy mindegyik jó. Tehát föl is hímezheted. Annyit mondok, hogy akkor vagy annyit javaslok, hogy akkor ne párnára, hanem inkább lepedőre, mert sok hely kell neki. Tehát a you my map az azért egy jó my map, mert van helyed alkotni. És itt van egy bennem törés a fizikai meg a digitális verziók között, mert a fizikainak egy idő után vége szakad. Odaragaszthatok egy másik lapot, és így tudom folytatni, de hogy az nekem például okozott egy törést, amikor papíralapon kezdtem el, és így elértem a lap szélére, az olyan nagyon zavaró volt.
– Hát ne haragudj meg neked, de Uma Thurmannek például a Stranger Fings első évadában nem okozott gondot, vagy talán a másodikban volt ez, amikor igen, bocsánat a másodikban, amikor ugye egy papírlapra rajzoltatta a Willel, a főszereplővel a főhős szörny álmában megjelenő képét, és nem volt elég egy lap, hanem körülbelül 472 lapot kellett összelegózni, és egy egész lakást töltött be. Jól nézett ki, meg kell, hogy mondjam, és a célt is elérte vele.
– Így működik az is, de nekem az egy picit ilyen fenntarthatatlan volt. Mindamellett, hogy alapvetően azt gondolom magamról, hogy grafomán típus vagyok, tehát szeretek írni kézzel, mármint, hogy tollal, ceruzával. A gépelés helyett sokszor.
– Örülök számlákat.
– Számlákat?
– Hát azt nem, nem. Az életemnek az az a része, az adminisztrációs része, amit utálok csinálni. De én alapvetően egy kicsit pragmatikusabban gondolkodok szerintem egy csomó mindenről, mint az átlag, tehát szeretem a logikát belevinni mindig, még akkor is, hogyha kreativitásról van szó, de nekem talán emiatt, vagy ettől teljesen függetlenül, de az, hogyha kézzel, tollal, ceruzával dolgozok, akkor sokkal jobban van mozgatva a kreatívabb részem. Tehát én ezt tapasztaltam magamon. Viszont a papíralapú maine mappezés, meg gondolkodás nekem tökre nem vált be. Tehát, hogy tényleg az az A4-es korlát, az nagyon-nagyon kevés volt. Ahogy készültem egyébként a mai beszélgetésünkre, utána olvastam egy csomó helyen, és egyébként volt, ahol előkerült a fizikai analóg Mindmap fogalma. És ott is, hogyha előkerült, akkor azt írták, hogy azért érdemes egy legalább egy ilyen, egy A3-as méretben gondolkodni, hogy kell neki teret adni. És nálam a megoldás egyébként az volt, hogy mindettől függetlenül amúgy beleszerettem az ipad meg az Apple Pencille Combóba, és hogy tudok írni digitálisan, mert ott viszont találtam olyan applikációt, amivel tudok kézzel majd megpet készíteni, viszont ilyen végtelen háttéren lehet dolgozni, tehát ameddig a szem ellát, addig tudom húzogatni majd szépen oldalra kifelé és nincsenek ilyen megkötések. Úgyhogy ez is egyébként ritkaság számba megy a jegyzetelő applikációk körében, tehát tök vicces, hogy amúgy nem egy általános adottság mindennél. Én tökre megörültem neki, mikor megtaláltam.
– Na, akkor jó, megvannak az eszközök, el tudlak képzelni, ahogy egy ilyen gimis sorozat jelleggel, hasmant feküdve az ágyon, a lábadat lóbálod, a kettőt, felváltva, kalimpálva, térden meghajtva, szigorúan, és miközben az Attle Tencil a szádban van, és szívogatod Evril Levint hallgatva, ekkor bontod ki az ötleteket. Szóval, de hogyan? Merthogy ez így érdekel, hogy persze ott van előtted a Blank page, az üres lap, ugye ez akár még néhol nyomasztó is tud lenni, de ha az ember tele van ötletekkel, lásd most te, akkor mégiscsak gondolom, le lehet rajzolni először egy négyzetet, vagy felírni egy szót, vagy egyáltalán hogyan kezdődik a kibontás?
– Vicces egyébként, mert olvastam egy kutatást, és abban azt mondták, hogy például az ilyen négyzet, meg egyenes vonal, csak hogyha már pont beletrafáltál, az nem jó. Mert hogy az ilyen nagyon szögletes, meg nagyon egyenes dolgok, azok kevésbé mozgatják meg az agyunkat, tehát sokkal inkább érdemes íves formákkal dolgozni, de hogyha nem erre vonatkozott a kérdés, csak annyira pont beletaláltál. Tehát hogyha mondjuk rajzolok egy karikát, és abba írok bele egy szót, az nagyjából egy tökéletes indulás, vagy egy kis felhőcskét, vagy ilyesmit.
– Hullámocskát.
– Egyébként a rajzolás az nagyon-nagyon fontos, úgyhogy nem is kell hozzá a rajzkészség. De erre majd később kitérek, mert erről van egy jó sztorim.
– Már vagy három dolgot letettél itt az asztalra. Itt ne felejtsünk bármit is.
– Igen, igen.
– Szóval maga a Mindmap készítés, az alapvetően úgy képzeld el, hogy fogod a lapot, vagy fogod a bármit, amire jegyzetelsz, és igazándiból a legjobb, ha azt teszed, hogy fogod, és a közepére írod be. Na, mondtad, hogy itt szakítani kell a balról jobbra, föntről lefele iránnyal, tehát pont nem ez a cél, hogy ennyire becsatornázzuk az egészet. Fogod, beírod a papír közepére azt a fő témát, amiről akarsz most dolgozni. Nézzünk egy olyan példát, ami megfogható. Hogyha van egy ügyfelünk, akinek kell egy podcast, és akkor azt mondja, hogy tervezzük meg neki, hogy miről szóljon a műsor. Miről szóljanak az epizódok, mi legyen a mondanivaló, kik legyenek a műsorvezetők, kik a jelöltek a műsorvezetésre, meg minden hasonló, amit ugye nyilván a tervezésnél majd össze kell raknunk. Ez egy tökéletes mind map alapanyag, és akkor azt mondod, hogy az xy ügyfél podcastje ez beírott középre, és akkor szépen mindenfelé elindulhatunk a gondolkodásban. És onnan húzol egy nyilat egy következő buborékra, amire felírod, hogy műsorvezető jelöltek. Húzol egy másikat egy másik buborékba, hogy cím ötletek. Húzol egy harmadikat egy harmadik buborékba, hogy mi legyen a tematikája az egész podcastnek, abból húzol egy következő nyilat egy következő buborékba, ahol az egész műsor tematikából mondjuk az első évadnak mi legyen a fókusztémája.
– Ühüm.
– Valamennyire vezeted a gondolkodásodat, viszont meghagyod magadnak azt a lehetőséget, hogy áramoljanak az ötletek az egyes buborékok között. Tehát nem probléma, hogyha így írom a tematikát, és azt mondom, hogy na, ő jó műsor lesz, akkor gyorsan fölírom, és akkor el tudok kezdeni azon is gondolkodni. Tehát itt megvan ez a kapkodási lehetőséged, úgyhogy igazándiból nem veszel el köztük. Mert szépen dokumentálod a saját gondolataidnak az áramlását azzal, hogy mindig más irányba, pulzálva bővül maga ez a Maine Map. És igazándiból vannak ilyen alapvető irányelvek, hogy egy Mindenpet milyen struktúrában, milyen alapszabályok között érdemes azért vezetni úgy, hogy biztosan tudjad azt, hogy kihozod belőle a maximumot majd magadnak. De ezek ilyen nagyon minimális dolgok. És onnantól kezdve viszont tényleg bármire lehet használni.
– Ühüm.

Ugyanígy zajlik ez mondjuk, ha nem ennyire – hogy mondjam, ötletorientált, tervezzünk meg egy podcastet, egy Youtube csatornát, egy marketing kampányt, hanem mondjuk családilag teszem azt, szeretnék egy disznóölést összehozni. Akkor felírom középre, hogy disznóölés, és akkor ugyanígy végig lehet ezt a fajta vendéglátást.
– Ki mit hozzon?
– Igen, igen, igen.
– Zene.
– Oké, pálinka, satöbbi. Jó, csak azt próbáltam most itt megragadni, hogy ugye tök jó, hogy ezt erre is lehet használni, de mint My Man módszer nem olyan rossz, mondjuk például a hétköznapi lásd például gyerekkel kapcsolatos logisztika megtervezésére is.
– Egyébként alapvetően arra is jó, én azt szoktam mondani, hogy van két olyan példa, ami úgy nem, ha az ember ismeri a mai napnak a fogalmát, akkor tökre nem gondol arra, hogy például ebben is lehetne előrelépni vele. Ha már marketingnél maradunk, annak van egy csomó nagyon kreatív része, és mondjuk ott van a keresőoptimalizálás, amivel alapvetően én foglalkozok, vagy amivel én alapvetően foglalkozok, inkább így mondom, mert nem csak én foglalkozok vele, de az jóval kötöttebb, az jóval szabályozottabb, az jóval inkább checklist-szerű alapokról indul, mert kábelek, kreativitás, de azért a nagyja olyan, ami már meg van határozva, hogy mire kell figyelni, mivel kell foglalkozni. Viszont az, hogy egy seo projektet, egy seo kampányt, hogyan építünk fel, abban ugyanúgy tud segíteni egy my name. Tehát, hogy ezt a viszonylag száraz témát is nagyon szépen lehet kibontani egy Minden népszerű struktúrában, vagy nekem az egyik kedvencem, hogy például Minden nappal imádok weboldal struktúrát tervezni. Tehát, hogy mi legyen a menüben, a menüpontokban, milyen menüpontok legyen, azokban a menüpontokban, milyen tartalom legyen, azok hova linkeljenek. Tehát, hogy ezeket nagyon szépen meg lehet csinálni egy mindent megtervezőben is, és tök jól átlátható lesz az egész weboldal, úgyhogy nincs weboldal még. Mert egyébként most Excelben megcsináltam, és akkor ott az oszlopok között lehet ugrani, de az sokkal kevésbé vizualizálja nekem például azt, hogy hogy fog kinézni a weboldalnak a navigációja. Ebben iszonyatosan sokat hozzá tud tenni. Pedig aztán annál kevésbé száraz téma, mint hogy mi legyen a menüben egy weboldalon, azért kevés dologra lehet használni, szerintem mind a kettő.
– Ez egy remek competition kihívás elfogadva. Mi a legfontosabb dolog, amire a mai EP-et lehet használni? A válaszokat a postafiók 144-ben várjuk, vagy a diszkót szerverünkre, úgyhogy kedves te, aki ezt hallgatod, hát légy szíves, szállj be ebbe a versenybe, és találjuk meg a legszárazabb tevékenységet, amire lehet használni a My Map-et.
– Hát kíváncsi leszek, hogy lesznek-e versenyzők.
– Ja, díjazásról nem is beszéltünk egyébként, mert beláthatatlanul magas díjakról van szó. Nem árulhatunk el többet még, de.
– Nagyon jól csinálod. Valahol ezzel foglalkoznunk kellene. Viszont foglalkozzunk kérlek azzal, hogy most itt van előttem az, hogy oké, felrajzoltam papírra, ipadre, falra, nem tudom, ezt a Mine Mappet, és hát, hogy én ezt jól megalkottam, hogy ne mondjam, maradjunk a te példádnál, egyik kedvenc példádnál, hogy mondjuk egy weboldal struktúráját összehoztam vele, nagyon boldog vagyok, elégedett vagyok, de hát nem egyedül dolgozom ezen a weboldalon, mert minimum van egy ügyfél is, meg van még legalább két-három csapattárs, akivel ugye meg kellene valósítanunk ezt az oldalt, és hát biztos vagyok benne, hogy a munkát könnyítheti, na de vajon megoszthatjuk-e mással a Mind Mappet, vagy ezt érdemes tisztázni. Hatékony-e a mi ötletrohamunkat ezt így mások elé tárni. Mi a helyzet így a sharing helyzetével?
– Nyilván van egy technikai, technológiai követelmény, hogy megosztható legyen. Itt van egy kihívása az analóg megoldásnak, hogy azt lefotózom, átküldöm neked, és hogyha hozzáírok egy dolgot, akkor már nem pontos. De tegyük fel, hogy egyébként szerintem 95 százalékban most már azért digitális manufaktúrákról beszéltünk mindenkinél, tehát szerintem nagyon ritka az analóg verzió. Ezeknek a digitális anyagoknak a megosztási funkciói két csoportba sorolhatóak, attól függően kell választani egyébként programot, hogy mire akarjuk használni, és hányan, mert amit én használok például, azt anno magamnak kezdtem el használni.

Tök egyszerű okból, hogy maga a program nagyon jó, alapvetően az is fizetős, viszont volt egy ilyen lifetime díl hozzá, hogyha most megveszem, akkor nem kell fizetni, és akkor ez volt a döntő érv mellette. Nem bántam meg. Őt most előre elmondom, hogy nem bántam meg, nagyon szuper, viszont nem a leggyakrabban használt Mindmaps szoftver, tehát így az egyik verziója a Minecraftnek, amikor aktívan kollaborálunk ugyanabban a Minecraft-ben, és mindenki irkál, parallel bele, mint egy ilyen közösen szerkesztett google dogs, vagy mindenki irkálhat. Az nekem nem adott, mert hogy ezt a programot a szakmai, meg ismeretségi körömből tényleg én használom egyedül, pedig tök szuper. Úgyhogy ezt el kell dönteni, hogy hogyan akarjuk közösen használni, mert a megosztásra válasz az, hogy mindenképpen megosztható, mindenképpen megosztandó olyanokkal, akik számára nem túl szenzitív, ami benne van. Tehát például most nagyon szívesen megmutatnám azt, hogy milyen Youtube tervet raktam össze magamnak a tartalomra, de azt majd meglátjátok, amikor odaérünk.
– Mert az eredmény meglátja. Vezessétek abból vissza a Minecraft. Még egy verseny.
– Viszont hogyha mondok két példát, aminél tök egyértelmű, hogy miért jó, hogyha közösen szerkeszthető. Ha elkezdünk dolgozni egy podcasten, és azt mondjuk, hogy kell kitalálni ötletet, akkor a csapatnak a kreativitása az összeadódik ilyenkor. És ahogy gyűlnek minden irányból, mindenkitől az ötletek, annál lesz csak gazdagabb és színesebb az a mind nap, és annál lesz hatékonyabb, minél inkább kimaximalizáljuk az összes lehetőséget, amit egyesével bele tudunk tenni a közösbe. Vagy teszem azt, maradunk a weboldaltervezésnél, hogyha az ügyféllel paralel tudunk benne dolgozni, akinek csináljuk mondjuk a weboldalt, akkor ő a saját ötleteit bele tudja tenni. Sokkal egyértelműbb, sokkal egyszerűbb megbeszélni, hogy mi legyen a végleges. Tehát a közös szerkesztés szerintem az egy nagyon fontos feature, de nem ebben merül ki a megosztás, mert egyébként szerintem azt a vizuális élményt, meg eredményt, amit egy meine-pad, azt kár lenne úgy megtartani, hogy csak én látom, és másnak ne kelljen meséljem. Úgyhogy. és ebben szerintem mindegy, hogy milyen májnak szoftvert választasz, az exportfunkció vagy a megosztás funkció az megvan, és akkor vagy egy weblinket fog legenerálni neked, ahol mintegy weboldalt meg tudja statikusan nézni bárki, vagy lementett PDF-be például, és akkor úgy meg lehet nézni. Ezekkel viszont ugyanúgy lehet kifelé kommunikálni, és ugyanúgy eredményes az. Tudtok együtt ötletelni, maximum a módosításokat te vagy az egyetlen, aki föl tudod vezetni ebbe, mert a többieknek csak egy ilyen passzív olvasói jogosultsága van gyakorlatilag ehhez a felülethez. Ez a két megosztási lehetőség van. A második, hogy ilyen kábelriporting jelleggel kiszedd az infót belőle, az mindegyikben benne van. A kollaboráció is szerintem alapvetően benne van, csak ne úgy csináljátok, mint én.
– Mit csinálod?
– Hát, hogy kiválasztok egy olyan szoftvert, amit én imádok, és rajtam kívül senki soha nem is hallott róla.
– Ja, értelek.
– Ezt kívánom mindig.
– Nem oda, amelyet most osztasz meg velünk. Például, mit tudom én, ne tölts fel magadról félmeztelen képet.
– Igen, azt a mindnapot, azt kevés emberrel szoktam megosztani, azt csak a diszkót szervezem.
– A tested egy Meine Meine-t. Remélem, hogy egy új thrash sláger dalcíme lesz.
– Jó. Valamit megnyitottam, vagy emlékeket téptem fel?
– Nem, epizód címet generáltál éppen.
– A tested egy meinmap. Jó, hát amennyiben tényleg ez lett, akkor már te, hiszen ezt láttad, mert lekattintottad. Itt valamibe nagyon belekezdtünk, és nem tudom, hogy ez a gondolatmenet befejeződött-e, mert nem szeretném félbeszakítani, de nagyon-nagyon kikívánkozik belőlem valami. Szóval oké vagyunk. Eljöhet-e a kérdés?
– Na, persze, persze.
– Figyelj! Trrrr! May Map és may nem jegyzet. Szóval, hogy értem én, mert hogy itt már egyenlőn kifejtettél, de hogy biztos nem csak azért, mert hogy tök jó dolog, mit tudom én, a bravúr helyett ide színes dolgokat rakni, és a főiskola után már nem szöveg kiemelőzni, hanem te magad írni dolgokat. Szóval, hogy.
– Ühüm.
– Ugye a jegyzetelésnek van egy alapvető ilyen működési elvet, amit már nagyjából letudtunk korábban, hogy balról, balról jobbra föntről le. És ez egyfajta keretet ad az egésznek. Ugyanígy ezzel szembeállítva azt, hogy középről kezdünk egy mai napot, tehát ott nincs korlát. Ez nagyon-nagyon fontos. Egyszerűen tényleg a kreatív megoldási ösztönt, meg a folyamatokat nagyon-nagyon erősíti az, hogyha azt látod, hogy bármit csinálhatsz, bármerre mehetsz, ez segít, ez nagyon sokat segít. Alapvetően a Minden nap az egy jó Minden nap az mindig kombinációja az írott jegyzetelt tartalmaknak és a vizuális elemeknek. Most vizuális elem alatt értheted azt is akár, hogy bele tudok illeszteni képeket, videókat, akár linkeket is, de mondjuk, az jegyzetbe is mehet. Tehát, hogy képet, videót bele tudok úgy illeszteni a meine meine-be, hogy amikor ránézek az egészre, akkor így mindennek van helye, meg sokkal könnyebben tudok navigálni. Tehát, hogyha van egy témakör, ami nagyon speciális, akkor, hogyha mellé rakok vizuális elemet, kanyarodjunk vissza csak az egyszerűség kedvéért a podcast tervezésre, akkor van egy tematikánk, oda azt mondom, hogy berakunk mondjuk egy képet, vagy egy ikont egy könyvről, amikor meg a műsorvezetőről beszélgetünk, akkor meg oda berakunk egy ilyen beszélő embert mikrofonnal, csak hogy amikor már ránézel, akkor azonnal tudd, hogy mi hol van a térképen. És ez nagyon sokat segít abban, hogy tudjad csoportosítani a gondolataidat. Segít szerteágazóan gondolkodni, viszont a vizuális megerősítés meg támogatja azt, hogy ha akarsz, akkor tudsz fókuszálni, és hamar megtalálod, hogy hova kell fókuszáljál. És nem is tudom, melyik kutatásban olvastam, hogy ez a fajta ilyen szabad jegyzetelés és a vizuális megerősítés együtt, meg a Main Map javára hajtja azt az előnyt is, hogy 15 százalékot írtak hivatalosan, hogy 15 százalékkal erősíti az abban foglaltak megtanulási sikerességét, tehát sokkal hamarabb tudod megtanulni azt, amit ilyenkor lejegyzetelt, egyetemisták figyelemmel, majd megpróbálok elkészülni mindenre, meg középiskolásoknak is. Úgyhogy elméletileg a tanulmány azt mondta ki, hogy hamarabb tanulod meg azt a témát, hamarabb teszed magadévá azt a témát, hogyha vizuálisan is dolgozol. Ezt mi is alkalmazzuk egyébként tréningeken, tehát hogy például, hogyha tartunk GT tréninget, akkor ott van nagyon sok minden, tényleg nagyon-nagyon sokat beszélek egy tréningen, ezt gondolom, nem tudod elképzelni rólam, már csak a mai epizód alapján is, hogyha százalékosítjuk, hogy ki mennyit beszél. De mellette meg konkrétan kap minden résztvevő egy kinyomtatott térképet, hogy ami az egész módszertanról beszélünk két napig, az egy A3-as lapra rá van nyomtatva, képekkel, nyilakkal, ábrákkal. Pont azért, hogy amikor tanulod, memorizálod, akkor ne csak fejben memorizált, hanem a szemeddel is, és az a kettő erősíti egymást. Ezt az eredményt tudja egy meine-nek még hozzátenni, és ez szerintem nagyon-nagyon fontos, hogy tudjunk hatékonyan tanulni is.

– Na, hát akkor előnye, így van bőven. Esetleg van hátránya is? Tehát, hogy kíváncsi vagyok, hogy mondjuk te az elmúlt évek alatt, mióta mondjuk Meine Mappet használsz. Szóval, hogy láttál-e valamit? Mondjuk én most elsőre lehet, hogy azt tudnám behozni, ezt csak ne kíváncsi vagyok, hogy mondjuk könnyű elveszni benne, elmocsarasodni, és akkor mikor ide egy kis virágocskát teszek ide, az ugró mókust. Jaj, hát ez, de szépen néz ki ez a kis fuvallat. Ott mindjárt megrajzolom. Valami ilyesmit tudok elképzelni, vagy akkor.
– Ez a jártam már ott kategóriájú gondolatot ébresztettél bennem, mert tényleg erre egyébként jó, ha nagyon akarom, és ha nagyon olyan témát találsz, ami tetszik, inkább úgy mondom. Ha nagyon olyan témát találsz, ami tetszik, abban pillanatok alatt el tudsz veszni, majdnem ilyen tiktok effekt, hogy így csak rápillantsz, és egy másfél órával később abbahagyod. Nyilván alapvetően tök jó, mert lesz egy supermindneped. Olyan szempontból meg nem jó, hogy egy idő után, hogyha csak erre használod, hogy bővíted, bővíted, akkor nem szedsz ki belőle infót. Szerintem azt a funkciót sosem szabad háttérbe szorítani, hogy azért a Minecraftnak alapvetően az a célja, hogy megtaláljam azokat az ötleteket, amiket meg akarok valósítani, és több meg jobb ötletet találjak, mintha csak nekiállok, és föntről lefelé írok egy bevásárlólistát.
– Aha. Itt jön ez a nagyon fontos szerintem már-már inseption jellegű kérdés. Esetleg maine septionként is emlegethetjük, hogy van-e My Mappa My Mappekről. És készített-e már valaki vajon My Mappet arról, hogy my mappet fog készíteni a my mappekről és ezt végtelenségig lehet-e folytatni?
– Erre most rákeresek.
– Illetve, hogyha már rákerestünk, az eredményt szívesen megosztjuk veled. A már emlegetett, vagy nem is nagyon szeretem.
– Nem is nagyon szeretem.
– Emlegetni fogott, szép magyarra sem mondva felületeinken, szóval coming soon.

– Így van.
– Na, ez is fontos kérdés volt, de talán, és akkor itt Péter, nyíljék meg az ötletláda, szíved és tudásod. Milyen tippjeid vannak? Mineb készítéshez?
– Igen.
– Hallottunk már itt jó néhányat, de azért óvakodj a fehér varázslótól jellegű tippek még jól jöhetnek.
– Hármat hoztam, amivel szerintem bárki el tud kezdeni tényleg jól Mindenképpen készíteni úgy, hogy mindenkinek magának legyen jó. Tehát, hogy azért a Minden pillanatban én mindig azt szoktam mondani, hogy itt ilyen nagyon ökölszabály nincsen. Tehát valószínűleg kettőnk közül, ha elkezdünk egy-egy my mappet csinálni, nem nagyon lesz átfedés. Se struktúrában, se dinamikában, se megfogalmazásban, se tartalomban, se a beillesztett képekben, meg hasonlók, úgyhogy ezeket nyilván el kell fogadni, meg vannak ebben közös metszetek, főleg csapatmunkánál, de a három tipp, ami alapján szerintem mind a kettőt jól lehet csinálni, az első az, hogy használjatok színeket, minél több színt, mert az is navigál. Ugyanúgy, ahogy egy taszkmenedzsernél vannak a piros feladatok, meg vannak a kék feladatok, melyik a fontos? A piros. A kék meg ráér. Használjátok színeket. Ez segít navigálni szemmel. Használjatok képeket, grafikákat, vizuális elemeket, amiket beillesztetek, mert a mindannyiunknak pont az a lényege, hogy a szemed éppúgy dolgozik, mint az agyad, meg a többi része a gondolataidnak, nem csak a vizuális része. Hogy használjatok képeket és grafikákat, amiket be tudtok illeszteni. És a harmadik az pedig egy sokkal praktikusabb javaslat, hogy amikor egy-egy ilyen csoportot, vagy egy-egy ilyen buborékot megnyitok a mind mappen belül, ott mindig egy fő téma legyen. Egy fő kulcsszó legyen egy ilyen csoport megnyitásakor, mert hogyha több lesz, akkor ott már elkezd kavarodni, hogy melyik mihez tartozik. A májnak pont abban jó, hogy minden egyes témának tudsz egy újabb és újabb buborékot nyitni, úgyhogy buborékonként egy fő kulcsszó, és onnantól kezdve tökéletesen átlátható lesz.

– Ezek kellően jó tanácsok. Köszönöm szépen, már volt mit felírnom a képzeletbeli Meinbeck-emről. És még talán az van így bennem, hogy oké, mondjuk, a belekezdés megvan, még a folyamat is. Hol van vége egy mai meccsnek?
– Attól függ, hogy mire használod. Tehát hogyha szembeállítom most például azt a három dolgot, amire én szoktam használni a Mindmappert. Van a weboldaltervezés, ott viszonylag stright. Tehát, hogy ott annak van egy vége, amikor kész van a weboldalnak a teljes tematikai strukturális terve, akkor ott kész van. Van, teszem azt, a saját céges marketing stratégiánk, aminél föl van írva, ha PR, föl van írva a SEO, föl van írva a PPC, föl van írva bármi. Weboldalnak a tartalmai, a social médiának a tartalmai, a közös tartalomgenerálásnak a célja, eszközei. Mindegyik egy-egy külön buborék. Ennek van egy fix kerete, mert egy idő után az eszközpark az véget ér, viszont az azon belüli megoldási lehetőségek, hogy melyiket mire használjuk, milyen témában, az meg végtelen. Tehát, hogy ez egy ilyen hibrid. Van egy fix keret, egy fix buborékszám, akkor inkább úgy mondom, amit viszont majdhogynem végtelen mennyiségben lehet a legutolsó kis lelógó elemekkel bővíteni. És akkor a teljesen átellenes végén ennek a számegyenesnek, meg mondjuk például egy Youtube csatornának a tematikai tervezésén, ugye alapvetően az a cél, hogy sose érjen véget. És akkor itt ilyen esetben a tematika meg az egyes videóknak, epizódoknak vagy podcast tervezésnél ugyanígy az egyes epizódoknak a tematikai tervezése. Azt, ha úgy kezdjük el a podcastet, hogy csak tíz epizódot csinálunk, az egy dolog, mert az lehet egy branding kampány, egy marketing kampány, az más. Ha elindítunk egy podcastet, mint például a hatékony leszeket. Mi, hogy ezzel nagyon sokáig szeretnénk nagyon sok mindenkinek nagyon sok mindenben segíteni, akkor annak nincs vége. És akkor viszont olyan tervet kell csinálni, aminek nincs sohase a vége. Úgyhogy van olyan máj nap, ami optimális esetben soha nem ér véget.

Amikor az ügyfél weboldal tervezésénél.
– Bocsánat, inkább mondd még egyszer ezt a mondatot.
– Amikor egy ügyfél weboldal tervezésénél érünk el a végtelen mennybemenetelhez, az viszont nyilván nem jó megoldás. Tehát, hogy tényleg tudni kell, hogy mire való.
– Minden szeretetemmel egyetemben, remélem, egyszer csak vége lesz ennek a műsornak. Nem szeretném, hogy az életből való kilépésem egyik feltétele az legyen, hogy még 111 évesen még nem érezzük befejezettnek ezt a műsort, és már csak ez tartson vissza, hogy megtérjek az Úrhoz.
– Állapodjunk meg ezen epizódon.

Utána beszéltünk a második évadról.
– Bólintásom nem beleegyezés, egy ejha bólintás volt. Ügyvédeink találkoznak, ők beszélgetnek még erről, de jó az ajánlat, megfontolom. Ami viszont nagyon fontos, szerintem így a végére nem is annyira megfontolandó, inkább te segíts nekünk megfontolni, hogy van-e olyan, amire még szerintem még nagyon fontos lenne kitérni, mert itt az asztalra elszórtál néhány dolgot, hát kíváncsi vagyok, hogy egyrészt emlékszel-e még, hogy kb. miket is, és hogy egyáltalán szerinted mire érdemes még kitérni így a My Mappel kapcsolatosan, mielőtt befejezzük a részünket.
– Én alapvetően annyit akarok még csak hozzátenni, hogy aki nem próbálja ki, tehát azért hoztam ezt a témát, hogy egy olyan eszközt tudjunk mutatni, ami tényleg mindenkinél működik. Tehát nincs olyan ember, akinél egy májnak ne tudna segíteni egy probléma megoldásában. Gondolj bele abba, te is és te is, aki hallgatod, hogy van-e olyan kihívásod, olyan problémád, feladatod, aminél azt érzed, hogy el-elakadsz, és nem tudod, hogy mi lesz a megoldása. Legyen az a teszt, és érezd azt, hogy mi a különbség, amikor csak ülsz és nézel magad elé, vagy ülsz és esetleg jegyzetelsz ötleteket magadnak egy füzetbe. Versus egy meine ebben, amikor elkezded a lehetőségeket, az opciókat, ha csak egy szótalanízis jelleggel az erősségeket, hogy mik vannak benned, nálad mik vannak azok, amiken dolgozni kell, amiért probléma. Ezeket dolgozd ki, írd föl, próbáld ki, hogy meg tudod-e így oldani. Erre azt mondom, hogy javaslok is egy eszközt, amit ingyenesen lehet használni, úgyhogy még csak nem is egy fizetős megoldásról van szó. Szerintem ez az, amit szinte mindenki használt már, ha kihasznált. Mindamellett az a Mindmaister nevű Mindmap applikáció, aminek az az előnye, hogy az első három mindmáig az ingyen van. Ezt mindenki úgy csinálja, hogy amikor kész van a három Minden nap, és kell a negyedik, akkor megnézi, hogy a háromból melyik az, ami nem kell, azt kitörli, és megint van egy ingyenes.

– Köszönjük szépen ezt a nagyon magyaros és rendkívül költséghatékony megoldást. Vízterhesebb időkben jól is jön. Féltem, hogy a paint-et fogod mondani.
– Nem, végül is nem.
– Nem, hogyha valaki viszont csak a teljesség igényével, mert nekem tényleg varázslatos élmény, hogyha valaki ilyen ipades vonalon mozog, akkor annak pedig a Nibo nevű jegyzetelőappot javaslom kipróbálni. Ezt csak így lábjegyzetben. N, E, B, Ó, és felírom majd egyébként tényleg az epizódleírásba mind a kettőnek a linkjét, úgyhogy az meglesz, de az egyik az asztali gépen használható egérrel kattintgatós, klaviatúrával gépelős, ez a Mindmaester, vagy pedig a táblagépen ceruzával gépelős, ez pedig a Nívó nevű program.
– Szuper tervezgetést kívánunk és arra kérünk téged, hogy a már emlegetett kihíváson túl, azaz, hogy mi az a legszárazabb téma, amiről Meinbach-et lehet készíteni. Ebbe a versenybe benevezvén. Van egy alversenyünk, vajon mit felejtett ki Péter, melyek voltak azok a témák, amelyekre azt mondta, hogy erre még kitérünk, és nem tért ki. Úgyhogy számonkérő jelleggel ezt szemére vetheted a discordon is, merthogy van egy discort szerverünk, szerverünk, amely hát nehezebb szó kimondani, mint leírni egy meinbach-be, de a diszkó szerverről Péter fog beszélni egy rövidet, aztán én is ajánlok még valamit neked.
– A diszkót szerver alapvetően egy olyan közösség, amit azért hoztunk létre, hogy legyen egy hely, ahol a hatékonyság nem egy úri dili, vagy egy ciki dolog, amiről otthon nem beszélünk, hanem tudjatok olyan emberek között olyan közösségben beszélgetni a hatékonyságról, akiket tényleg érdekel, és akiknek tényleg ez a hobbija. Úgyhogy, ha te is ilyen vagy, akkor csatlakozz hozzánk Discordon.
– Ráadásul kezdőtől haladóig fekete-fehér.
– Mindenki van.
– Ma született Bárányig.
– Igen.
– Így tervezzük mi ezt egy boldog, békés, hatékony közösség, akik hatékonyságukat ebben a diszkontszerveren veszítik el, mert jót beszélgetnek és kapnak a fejükhöz a fenébe. Hogy eltelt itt 4-5 óra? Úgyhogy legalizáljuk a nem hatékonyságot. Ez lesz majd a nagy világmegváltó tervünk. Amit pedig még nagyon ajánlanék neked, az egyrészt, hogy ír is nekünk, tehát, hogy szívesen veszünk téma ötleteket, kérdéseket, miegymásokat nemcsak itt a discordon, hanem a különböző elérhetőségeinken. Ehhez például a Project Blue-t ajánlom neked, amely végződésében leginkább magyar. hu.
– Ugye?
– Így van.
– Hát tudtam, csak teszteltelek. És miközben egyébként ez is megszületett, nem a tesztünk, én már csak abban foglak megtesztelni, hogyha vége van ennek a résznek, akkor vajon elindítod-e a következőt, találsz-e magadnak másikat? Én úgy remélem, hogy igen, a hatékony leszek egyre hízó epizód listájában, vagy már meghízottban, hogyha ezt évekkel később hallgatod meg. Szóval a meghízott listájában biztos vagyok benne, hogy találsz magadnak még remek témát. Például akár a következőt is. Remélem, nem kell sokat várnod rám. Addig is, Isten áldjon, hallgasson podcastet, meg hallgasson sok hatékony leszek, podcastet is.
– Helló!
– Helló, helló!
– Hatékony leszek Podcast, ha jobb akarsz lenni saját magadnál.

Legyél ott a felvételeken is akár

Szeretnél online lenni a podcast felvételeken?

A Project Blue támogatóinak lehetősége van arra is, hogy ott legyenek velünk a felvételeken online.

Kérdezhettek az adás tartalmával kapcsolatban, a felvétel után együtt ki tudjuk beszélni, hogy mit gondoltok a témáról.

Sőt, akár vendégként egy-egy epizódban vendégül is láthatunk majd, ha olyan témád van, amiből hasznos epizód készülhet.

Ha érdekel a Project Blue klubtagsága, akkor erre vedd az irányt:

További podcast postok

További podcast epizódok

Vajon árt a hatékonyságodnak a videójáték? [Podcast]

Mindketten tetemesebb mennyiségű időt töltöttünk el fiatalabb korunkban videójátékokkal.
De hogy ez vajon segítette, vagy hátráltatta a hatékonyságunkat?
Vagy épp ha most, felnőtt(ebb) fejjel gondolkodunk, akkor tudja a videójáték növelni a munkahelyi hatékonyságunkat?

Tovább...

Kérdésed Van, Amit Feldolgozhatnánk?​​

Küldj üzenetet írásban, vagy hangban és a többi már rajtunk múlik!​​