Barion Pixel

Jegyzetek

A jegyzetekről általánosságban

Nyilván az első és legfontosabb felület az Evernote-on belül a jegyzetek rész.

Az, hogy ezt hogyan használod, meghatározza majd a későbbiekre vonatkozóan is a hatékonyságát az egész rendszernek.

Lássuk miből épül fel minden egyes jegyzet file:

Image 2020-07-22 at 4.54.11 PM
  1. Elhelyezés: Itt látod, hogy melyik jegyzetfüzetben (Notebook) van az adott jegyzet, amit épp használsz. Ha Business Evernote-od van, akkor előtte még látsz egy doboz ikont, ami azt jelöli, hogy melyik Spaces-ben van. Ez egy plusz szint, amivel még jobban lehet strukturálni a jegyzeteket, de csak üzleti előfizetésnél aktív. (Jó funkció, de csak emiatt nem éri meg a Business előfizetés.)
  2. Címkék: minden jegyzetnél látszik, hogy eddig milyen címkék lettek hozzáadva, illetve itt tudsz újakat is hozzáadni.
  3. Cím: Ez lesz az az 1 sor, ami a jegyzet listában is majd látszik. Fontos a rövid, pontos és célratörő elnevezés
  4. Szöveges rész: ide tudod a sok-sok mindent begépelni, képeket, vagy videókat hozzáadni, stb.
  5. Sablonok: Az Evernote beépített egy sablon funkciót is, így a gyakran használt jegyzeteidből tudsz sablont is készíteni, ami fontos, hiszen később, ha már nagyon sok jegyzeted van, akkor jegyzeten belül sem kell keresgélned, minden a megadott helyen lesz. Ezzel is, újfent, időt tudsz nyerni magadnak!
Image 2020-07-22 at 5.04.45 PM

Ha nincs még saját sablonod, akkor a fenti képen látható Templates gombra kattintva, már nagyon sok előre elkészítettet találsz! Én is ezekkel kezdtem, mire kialakítottam azokat, amik a saját sablomjaim lettek végül. 

A saját sablonokat is be tudod ide menteni és a “My Templates” menüpont alatt bármikor eléred őket.

Külön a formázási részről külön most nem szükséges szót ejteni szerintem, az hasonló, mint bármely szövegszerkesztőnél.

Ha tetszettek a sablonok, akkor még javaslom ezt az oldalt nézd meg, itt mérhetetlen mennyiségű egyéb sablont is találsz, amit be tudsz importálni a sajátjaid közé. (Nekem anno aranybánya volt.)

Táblázatok

A táblázatok kezelése egy másik, kifejezetten hasznos és jól kezelhető felülete az Evernote-nak. Nem képes ugyan olyan komplex műveletek és függvények kezelésére, mint az Excel, de itt alapvetően nem is erre a célra szánták.

A táblázatok alapvetően struktúrálási eszközök lesznek majd a számunkra. Kicsit később a tréningen mutatok példát arra, hogy a táblázatok segítségével hogyan lehet szuper navigációs dashboardot készíteni, aminek a segítségével sokkal könnyebben tudod majd megtalálni az aktuálisan fontos jegyzeteket.

Hogyan is működnek a táblázatok?

A táblázatokat a jegyzet feletti formázási lehetőségek közt találod.

Image 2020-07-24 at 6.41.36 PM

Ha rányomsz a gombjára, akkor feljön egy grid választó, ahol eldöntheted, hogy hány sor/oszlop legyen a táblázatban.

Ezt követően kapsz egy natúr táblázatot, amin egy csomó mindent be is lehet még állítani. Erről szól ez a rövid videó most:

Sablonok

Itt elérheted néhány saját sablonomat is, amiket már komolyabb ügyfél mennyiség mellett használtunk, hogy gördülékenyebb legyen a csapatmunka.

  • Ügyfél HUB jegyzet: ez szolgált arra, hogy egy adott ügyfél minden fontos adatát, kapcsolódó projektjeit, dokumentációt, projekt briefeket, stb. egy helyen tudjunk tárolni. Ebben a jegyzetben a “Projects” táblázatban volt linkkel rögzítva minden kapcsolódó Evernote jegyzet is, hogy könnyen navigálható legyen az épp aktuális projekt is.
  • Projekt jegyzet: Minden ügyfélnél, adott projektnek 1db saját projekt jegyzete volt. Ha menet közben több anyag készült, akkor vagy meeting note jegyzetek lettek linkkel megadva itt, vagy a referencia lapok lettek megadva (ez GTD-s fogalom, gyakorlatilag projekt doksik, briefek és kiegészítő info jegyzetek, amik adott projekthez készültek). A lényeg, hogy projektenként 1db jegyzet legyen, mert akkor megint csak nem kell soha keresned semmit!
  • Meeting note jegyzet: Ez nem több, mint amit a neve is mutat. Viszont minden egyes meetingnek és meeting jegyzetnek egy ilyen sablonnal megvan a saját felépítése, így később visszakeresve is azonnal tudjuk mit hol kell keresni, adott jegyzeten belül is.