Barion Pixel

Hogyan legyél Time Tracker? [Podcast]

Hatékony hanganyag!

Hallgass bele

Írva is, amiről beszéltünk

Miről fog szólni ez az epizód?

Hogyan lehetsz magabiztos azzal kapcsolatban, hogy mivel mennyi időd megy el?

Sokszor nem tudod mire vélni azt, ha szétfolyik egy nap és nem haladtál semmivel?

Pedig mindent megterveztél előre, feladatok felírva, projektek priorizálva?

Az okot sokszor olyan dolgokban kell keresni, amikor az idő mérés nem alapvető. Viszont egy jól összeállított tim tracking rendszer, egy megfelelő app, amivel pillanatok alatt tudod rögzíteni az időt, amit épp “valamire” fordítasz. De, hogy ez több legyen egy “valami”-nél, ahhoz kell a megfelelő rendszer és felkészülés.

A mostani epizódban arra adunk tippeket, hogy milyen appot érdemes kipróbálni, akár fizikai eszközzel kombinálva, hogy:

  1. Pontosabb képet kapj arról, mire megy el az időd nap mint nap. Ide értve a a munkát és a szórakozást is.
  2. Ne teher legyen, csak annyit vezess be az életedbe, amitől hatékonyabb leszel!

Az eszközök, amikről beszéltünk:

  • Clockify
  • Trackingtime
  • Timular
  • Timeflip

Hatékony videó!

inkább néznéd is?

Ne maradj le a friss hírekről

Kérem, álljon meg az idő.
– Mennyit töltünk ezzel?
– A felvétellel. Lehet, hogy rájövök, nem is éri meg, hatékonynak lennem.
– Nem is igaz. Minden itt töltött perc a leghatékonyabban eltöltött idő. Azért mérjed, hogy tudd, hogy mennyi mindent teszel a hatékonyságodért.
– Hatékony leszek.
– Egy podcast azoknak, akik szeretnének hatékonyabbak lenni.
– Hatékonyabbak, de hatékonyabbak. A napi küzdelmeidben az idővel folytatott harcodban szeretnénk segíteni ezzel a műsorral. Veled együtt keressük részről részre, hogy hogyan lehet szervezettebben élni, időt spórolni, kevésbé aggódni.
– Ez a cél. A többit pedig már csak rajtad és rajtunk múlik.
– Hatékony leszek Podcast, ha jobb akarsz lenni saját magadnál.
– Helló, adj Isten, nagy szeretettel köszöntünk! Ez a hatékony leszek. Podcast ismét belevetjük magunkat a hatékonyságba, és át fogjuk vágni magunkat ezen a nagy bozótoson is a mai napon. Helló, itt Mikos Ákos.
– És Tóth-Czere Péter.
– És ma, miközben vágjuk magunkat a bozótoson, egy karóra is lesz rajtunk, és fogjuk mérni, ahogy ezt kezdtük 10 órakor, és 11 óráig vágjuk a bozótot veled, ugyanis ma trekkelni fogjuk a time-ot, azaz mérni fogjuk az időt. Vagy egyáltalán ezt hogyan jó magyarra fordítani? Mert nem hiszem, hogy csak időmérés. Tehát, hogy itt nyomon követés, vagy mi a jó megközelítés szerinted magyarul ehhez?
– Ha szárazon lefordítom, akkor igen, akkor időkövetés, de az meg olyan.

Az olyan mehh.
– Mehh.
– Olyan, mint egy 90-es évekbeli sorozat a Sliders után.
– Tényleg. Egyébként abszolút benne van.
– Időkövetők.
– Időkövetők.
– A főszereplők. Magyar hangok. Kálid Artúr.
– Igen. És egy ilyen klasszikus hosszú hajú, ’80-as évekbeli főszereplőt tudok elképzelni hozzá. Tehát, egy ilyen Chuck Norris fénykorában maximum. Tehát, hogy az a teteje.
– Ja.
– Egyébként igen.
– Lorenzo Lamas úristen, ez az ő sorozata volt!
– Na, össze is raktuk. Nem tudom, hogy Lorenzo Ramans mennyire hatékony, de valószínűleg úgy ítélné meg, hogy róla beszélgetni egy hatékonyságos műsorban nem túl hatékony, úgyhogy térjünk vissza a Time Tracker és a kedves Péter, maradjunk ezen a nyomon, kövessük így nyomon. Nagyon érdekel, hogy azon túl, hogy van egy karórám, és észben tudom tartani, hogy a fenébe már megint egy órát csesztem el tiktokra, esetleg vagy Twitterre, ez még reálisabb. Szóval, hogy hogyan lehet trekkelni az időt egyáltalán? A miértet azt utána fogom feltenni, mert most még jelenleg a karóránál és a saját észbekapásomnál jobbat nem tudok elképzelni.
– Hát igen, ugye alapvetően indulhatunk ebből, tehát hogy ez is működik. Annyi, hogy itt behoznék egy nagyon fontos GTD gondolatot, hogy a lehetőség szerint ugye ne próbáljunk megjegyezni dolgokat, hogyha van rá egy alkalmasabb eszköz, hogyha leírjuk valahova. Itt a karóra stimmel, csak utána ne az legyen, hogy meg akarod jegyezni, hanem valahova ezt akard lejegyezni ahelyett, hogy megjegyeznéd. És erre elég egy kockás füzet, tehát, hogy indulhatunk a nagyon alap dolgoktól, mert egy füzet elegendő ahhoz, hogyha fölírod, hogy már tíztől tizenegyig podcast felvételen voltam pont. Ez egy tök jó time tracking eredmény.
– Na de várjál, akkor lépjünk eggyel visszább, mert látszik az is, hogy akkor úgy, mint aki az utcáról lépett be ebbe a szalonba. Lehet, hogy nem is jól ragadtam meg ezt a Time Track-kérdését, mert a Time Track az nem arra jó, hogy észbe kapsz, hogy ülj már egy órája, nyomom a Twittert és ez nem hatékony, vagy a másik véglet, hogy három órája felállás nélkül dolgozom. Ez nem erre jó, hanem egyfajta összesítésnek, tehát hogy ezeket le is kell jegyezni egymás után, hogy kedden is ennyit dolgoztam, és szerdán is?
– Igen. Alapvetően több funkció lehet. Nyilván van egy ilyen kevésbé szexi verziója, hogy amikor a főnököm, megbízom, ügyfelem felé kell leadnom, hogy mivel mennyi időt foglalkoztam, és ez alapján nem ennyi pénzre vagyok jogosult. Tehát ez az általánosabb felhasználási módja, meg oka, hogy miért kell.
– Ugye, hogy miért kell?
– Ezt, ha a végeredményt nézem, ez szexi.
– Van egy direkt haszna is szerintem, hogyha ilyen projektben van valaki, ahol órabéres, negyed órás perc alapú akármilyen elszámolás van, akkor annál szexibb megoldás, meg transzparensebb, mint hogy tényleg egy pontosan vezetett tracking végeredmény. Nincsen, mert azért az nagyon nagy mértékben megerősíti a bizalmat, hogy tényleg nem az van, hogy azért tartotta Nike-nak a pipáját megrajzolni 49 ezer óráig, mert sok pénzt akarok, hanem azért, mert tényleg sokfajta pipát kipróbáltunk. Úgyhogy ez a legalapabb felhasználása a Time Trackingnek, amire én szeretem használni, és amire azt gondolom, hogy a neked hallgatónak is sokkal érdekesebb és hasznosabb lesz. Az kifejezetten az, hogy retrospektív vissza tudsz tekinteni arra, hogy az utóbbi időben mivel mennyi időt töltesz el, és ez alapján hol szivárog az a rendszer, amit te szeretnél hatékonyan tartani, mert például hogyha méred az időt a social médiára, az olvasásra, a futásra, a kutyasétáltatásra, fürdésre, munkára, bármire. És azt látod, hogy igen, mondjuk akkor maradjunk a klasszikus trendi példánál, hogy véletlenül elszalad három óra tiktokon, akkor az egy visszajelzés magadnak, hogy azért nem voltál aznap hatékony, mert az idődnek egy nagyon jelentős szeletét nem azzal töltötted, amivel szeretted volna egyébként a nap elején, amikor megtervezted.
– Ühüm.
– Úgyhogy én itt időt szeretek nyerni magamnak.
– Aha. Ha most így belegondolok, akkor tulajdonképpen ennek az a nagy előnye, hogy úgy, mint mondjuk egy költségfigyelésnél esetleg.
– Pontosan.
– Ahol nézed, hogy mondjuk hol ugrottak meg a költéseink, és vajon kell-e ismételten 44 ezer túró rudit venni kell.
– Kell.
– Akkor itt is az lehet, hogy vajon gáz-e az, hogy még mindig ennyit dolgozom, és közben egyébként nem tudom, sorozatokat nézek. Fordul ez ilyen előírás?
– Nem, nem, nem.
– Szóval, hogy igen. Azt hiszem, ezt értem. Viszont oda akkor mégis visszatérnék, hogy akkor jól van karórám, van jegyzetfüzetem, ahová felírom ezt, ahol a legkevésbé szeretném összeadogatni ezeket a perceket.
– Igen.
– Most így hirtelen már önmagamnak is fájdalmassá vált, hogy akkor átváltogassam, hogy a 60 perc az akkor mennyi óra? És hogyha ez 271 perc, akkor az mennyi óra, mennyi perc? Na, ezt a részét lehet kihagynám, akkor még mivel lehet?
– Most akkor egy ilyen nagyon kis tyúklépéssel menjünk előrébb, és akkor ezt az egészet vezesd Excelben, és akkor a matek része megvan, de még mindig fájdalmas lesz szerintem egyébként vezetni. Nem azért, mert a matek a legnehezebb, hanem az, hogy tényleg akkor minden, amit csinálsz, arról kell egy excelsort bejegyeznél abba a táblázatba. És hogyha sok mindent csinálsz egy nap és ugrálsz a feladatok között, akkor egyébként is van miről beszélnünk, merthogy a fókuszált, mély, elmélyült munka, az egy nagyon-nagyon fontos tevékenység, úgyhogy az egyik feladatból a másikba ugrálás, majd visszaugrás az egy kiirtandó dolog mindannyiunk életéből, hiszen hatékonyak akarunk lenni. De ha ez a folyamat van, és neked mindegyik után kell fölírnod x percet x feladathoz egy Excel táblába, azzal tök sok idő fog elmenni egy nap. Úgyhogy ez az alapszintje az egésznek, viszont ennél nagyon könnyű továbblépni, ugyanis rettenetes mennyiségű applikáció van már, amivel lehet ezt csinálni. Van köztük olyan, ahol két kattintással elindítom az órát egy előre megadott csoportra, és azt mondom, hogy munka, szórakozás, social media, mozizás, vagy ilyeneket megadsz előre, és akkor csak a négyből kattintasz egyet-egyet, és akkor csak annyit mérsz, hogy munkával mit töltöttél, vagy elmélyíted még jobban, és akkor tudod sokkal jobban specifikálni. Indulva innen tudunk menni egészen odáig, hogy vannak olyan Time Tracking applikációk, amik nézik, hogy a laptopon éppen mit csinálsz, és ők automatikusan dokumentálják, hogy a Facebook meg volt nyitva hat órán keresztül.
– Ó, de jó! Na, ezt kellene nekem felismerni, nem kell semmit nyomkodni. Úgyhogy, ha visszakanyarodnék, nyilván nem szeretnék úgy csinálni, mint a korábbi részünkben, azért belekaptunk ebbe a tengerbe, a módszerbe, és ott akar egy toás gmö.x.en f s tudja mit alottál.i id vonkozóészsztlet nagy szereteljljuk nekedes a négyes részünk környén esleg aármban, ha emlékreinatkoznak, megt. hiszen í fel Ig,bként leg aebb azész az, hogy tcpking iig inkr dikispiká von moz.olt egyett, am tet próáltom hain.ált. deért i a proektk község, konr a péld, amit hoztamta nek, meg neked,i hallgat, abból kettő, a két legxebb egybként, pontiszkcz vvem jött, hogy egyszerűegyen mind a kettő egy Tamástól, aki nem ugyanaz a Tamás, de akkor a Tamásoktól jött egy-egy tipperre, úgyhogy ezúton is köszönöm srácok, az egyik egy triplán, és akkor. utána azért van egy tisztzuk kérdésem, de hogy ha már ilyenl szxiamásjánlok már bizosamás is fullszexi, de az ajánlatok még inkább, szóval, hogy kell egy segítség.
– Tehát, hogy alapvetően, amiket ajánlottak a srácok, az egy olyanpikció volt, amit be tudakni l, a gépre,t tudok ani a mobilodra a tabletedre, és egyébként, amivel engem megvett kilóra, ennek a beszámolónak a végén, az, hogy például még az Apple Watch-ra is kiteszi magát apikát azepl kör,ben szerintemanr,rik. sán az órámában bel katintott alátpát, ésit sit nem, vagy a csukomattok ki, már aedik egy krét tkekin beítás inul. egy aabályot szerint, hogy nem a most iítom elítom, el ki kell, hogy csinált,él egy jó komlxsz prób, tény f tudan fog az egészet. Ez volt az egyik lap. És akkor éppen a harmadik szintje a templomi megoldásoknak, ami azért megremeg a térdem nekem is, mert nagyon-nagyon durván jól tudnak ezek kinézni, meg nagyon inspiráló az, hogy ezeket lehet így használni. Az, hogyha van egy fizikai eszköz is, és ehhez a Time Wooder volt, a Time Wooder.com oldalról lehet elérni. Ennek van egy alapplikációja, ami működik, ugyanúgy, mint bármilyen más applikáció. De van hozzá egy fizikai eszköz, amit lehet rendelni. Ez egy ilyen kockaszerű, rombuszszerű valami. És a lényeg az hogy minden egy al elő fog tudod fogalmni, hogy mitináljon mit mi, amikor az oldalon felül? agatokán, mindig más oldalban fel anak megel, hogy, mivel fogalkoz,kez, tud.juk pamás a péld mond, mondi mond, eldul,mek asni, m köz, befogja azil oldra. és agsz a rend a, az, hogymegyvel fogalkoziktxerce ,en, onanf ford mondjuk egy PAMP a m aedel és, akkor átdjara az al akkor odaloninál. És akkor aékenség az nem teljesen automatizált, mert kellesz hozzá te is, viszont annyira van szükség, hogy egyvalamit átfordítsál egy másik oldalra, aminek ott van az asztalon a kezed és az egér mellett, merthogy viszonylag kényelmesen lehet használni. És egy olyan jó érzés egyébként, hogy ezt te indítod el, egy a lehető legminimálisabb hozzáadott energiából.
– Király, most egy kicsit megrettentem, mert sok mindent lehet itt mérni. És eddig akárhányszor eszem eddig, talán két vagy háromszor futottam neki a Tokiónak, még az volt a kínom, hogy jól felviszem ezt, hogy munkahelyemen. Van még egy kategória, nem is tudom, szórakozás. Soha nem indul el. Így a kategóriák vagy kevésnek, vagy soknak bizonyultak.
– Igen.
– Rögtön megrekedtem abban, hogy akkor mit kell mérnem, vagy mit érdemes mérni, majd besegítsek.
– Ezt átérzem, tehát az, hogy ilyen kis személyre szabásokkal mennyire elvetemülten lehet használhatatlanná tenni egy applikációt, mert szerintem minden kombinációban minden létező applikációnál kipróbáltam ezt. Alapvetően én arra szoktam szorítkozni, hogy van egy ilyen négyesfogat, amit mindenre megpróbálok ráhúzni, mert nekem ez a rendszer működött már egyszer, és igazándiból pont ezzel erősítem ezt a fajta négyes felosztást magamban is, hogy igyekszem minden egyes területen ezt alkalmazni. Az első, a legegyértelműbb és a legnagyobb felező, ha lehetünk egy kicsit ilyen Vágó Istvános legyen ön is milliomos vonalon, hogy akkor felezzük meg a lehetőségeket, az a munka magánélet. Ezzel azonnal egy csomó mindent kiveszek az egyik, meg a másik oldalról. Ez a legegyértelműbb.
– Van benne két kategória is.
– Nem, nem, nem, ezeket én mind használom. Tehát, hogy ez a csoportosítás nekem egyszerre működik, de a legnagyobb eltüntető ezek közül az a munka magánélet. Tehát a projektjeim is úgy vannak nekem, például a Tourist appon belül csoportosítva, hogy egy ilyen lenyíló menüvel kinyitom az összes munkahelyi feladatomat és összecsukom, és egy másik lenyíló menüvel megkinyitom az összes magánprojektemet, és össze is tudom azokat csukni. Tehát, amikor dolgozok, akkor le van csukva a magán, amikor itthon vagyok és nem dolgozok, akkor le van csukva a céges, tehát, hogy ne is lássam őket. Ez nagyon-nagyon fontos. Úgyhogy ez a munka magán az, ami a leginkább el tudja felezni a dolgaimat. Emellett van egy olyan, hogyha dolgozok, akkor a munkának is több típusa van, én ezt kétfelé osztottam. Az egyik a munka, a másik meg az adminisztráció.

Főleg azt mondom, hogyha mondjuk vezető vagy egy helyen, vagy cégvezető vagy, vagy egy multiba, vagy középvezető, felsővezető, teljesen mindegy. Egy csomó munkád abból áll, hogy adminisztrálod a veled együtt dolgozóknak a munkáját, eredményét, a Vanon-ban beszélgetéseket, akármit. Tehát az adminisztráció egy szép szeletet kivesz egyébként. Vagy hogyha vállalkozóként azt mondom, hogy számlázok, az effektív nem munka. Vagy elmegyek egy olyan meetingre, ami nem ügyféllel megy, hanem csak ismerkedünk egymással, ez berakható a munkába, a szél szalámi, de én általában inkább azt mondom, hogy az még a munka előtti munka, és ez inkább az adminisztrációs részbe kerül nálam például. Úgyhogy ez a másik csoportosítás, aminél az effektív elvégzett munka és a munkát elősegítő munkát szoktam kettévenni, mert szeretem látni azt, hogy mennyi munkám van úgy, hogy annak a végeredménye nem egy kézzel fogható valami, amit leadhatok egy ügyfélnek, egy partnernek, a feleségemnek, gyerekeimnek, akárkinek, hanem amivel csak előkészítem a többit. A harmadik bontás az teljesen szubjektív, és a negyedik az még szubjektívebb lesz, mert igazándiból, ha szeretem úgyis nézni ezeket a felatnak meg a,et meg mindenit csál, hogy mi az ami köny, mi az, neh hogy. M, a egy t kin, a hatöl a fel a két át, akkoror nm, így felúz azem szemsz a, hogy, két k két,át mit at aünke, hogyom, hogy poken, fel,at, n. Hát, egy hadt tartölt a hom pc, megéz, m mond, hogy fogok, fej fem be. Tehát sze biztos nem fejem. úgyhogy ilyen szemontból egy ilyen megősítő rendendszerben, hogy miveláltok kiő a megfelelőenyisűőtöket reális az a mérés, amit csinálok. És az egyik a kedvencem, hogy mi az, amit szeretek, és mi az, amit nem szeretek. Egy csomó feladata van mindenkinek, ami azért van benne, mert muszáj. Ugye ez például az alacsonyabb izotóp, amit megbeszéltünk róla, hogy mik azok a listák, amiket érdemes leszel rakni.
– Köszönöm a második pillanatban.
– Ezt egyszer kell felszabadítani. Egyszer kell felszabadulni a rendszert. Egyszerűen 112 órát biztos. De utána csak kapcsolódhatok.
– Jó, akkor még talán az van a fejemben, hogy ezt folyamatosan kell rekkelni, vagy ugyanúgy működhet ez is, mint mondjuk a költségvetésnél szokták emlegetni, hogy akkor nem tudom, negyedévente vizsgált felül a költéseidet, vagy havonta legalább egyszer, és akkor ott akkor látod, hogy akkor ez mennyi ment el. Számot vetsz, ezt kirakod, azt átvariálod. Tehát, hogy itt ezt folyamatosan kell-e. Vagy azt is el tudom képzelni, mert hogy akkor ezt így gyorsan meg is magyarázom, hogy akkor én most egy kicsit januárban megmérem, hogy akkor sokat költök-e munkára, mármint időben, vagy sokat töltök-e el munkával, akkor ezen valamit hangolok, aztán majd márciusban újra csinálok egy mérési periódust.
– Ez működhet egyébként. Tehát, hogy azzal nincsen semmi gond, hogyha abban az időszakban, amikor méred, akkor rá tudod venni magadat, hogy mérjed. Tehát ez pontosan azért kihívás, meg azért lesz nehezebb, minthogyha folyamatosan mérnél, meg azért lesz stresszesebb, mint hogyha folyamatosan mérnél, mert nincs meg rá a szokásod kialakítva. Ha mindig csinálod, folyamatosan csinálod, akkor egyszerűen átalakul az egész folyamat egy olyan reflexé, hogy nem jut eszedbe átforgatni a kockát, nem jut eszedbe lekattintani a togle gombot, nem jut eszedbe, hogy föl kell írnod Excelbe és mellé írni, hogy mit csináltál. Mert megvan rá az automata reflexed, ezért nem figyelsz oda rá, nem érzed, hogy azzal időt töltesz egy idő után. A másik megoldás az, hogy negyedévente egyszer foglalkozol vele, a kettő időszak között egy csomó időt megnyersz magadnak, mert nem kell adminisztrálnod semmit, ellenben, amikor mérned kell, akkor piszkosul oda kell figyeljél rá, hogy ne felejtsed ki, mert egyébként nincs meg benned erre az azonnali reflex. De működhet, igényfüggő. Én azt mondom, hogyha valaki folyamatosan méri, akkor az ki tud rajzolni szép grafikonokat és látszik a görbe, hogy hogyan fejlődsz. Hogyha negyedévente félévente méred vissza magadat, akkor igazándiból csak pontokat látsz, hogy az A időponthoz képest a B időpontban hol vagy, és itt az átmenet általában azért nem egy egyenes vonal a kettő között. És én nagyon-nagyon szeretem látni azt, hogy például nem tudom, hónapok szerint van-e ingadozás nálam a hatékonyságban van. És például tök jó azt tudni, hogy melyik hónapban nem akarok ilyen világmegváltó terveket magamnak betervezni, mert akkor vagy nem csinálom meg, vagy fájni fog, mint a veszedelem.
– Aha. De még itt ilyen gyakorlati dolog, hogy oké, mondjuk folyamatosan, vagy akkor jó, hogyha ez egy rendszer, és akkor fenn van tartva. De ez mondjuk lehet olyan is, hogy napvégi számadással visszanézem, hogy mi mindent csináltam a napokban, gyorsan beírom akkor a táblázatba, vagy ott ongóing, amikor történik, akkor kell írogatnom.
– Az alapelv, ami mentén szerintem a time trakinget érdemes kezelni, az, hogy mindig akkor mérd, amikor azt csinálod, vagy mindig az után mérd és rögzítsd, és dokumentáld, miután befejezted, mert akkor friss, akkor volt, tudod pontosan, hogy mennyi idő alatt kapott pontosan, hogy mit csináltál, az a megbízható. Nyilván van egy ilyen elfelejtett faktor is a sztoriban, tehát az mindig-mindig benne van még a legtökéletesebb rendszerben is, hogy egy-egy homokszembe kerül a fogaskerekek közé. Ebben az esetben én azt javasolnám, hogy akkor, amikor eszedbe jut, akkor gondold el, hogy mennyi időt töltöttem el vele, és írd be őszintén azt, amit reálisnak látsz. Nem úgy, hogy négy óra tiktakozás után beírom, hogy hát ez három és fél óra e-mailezés volt, meg egy fél óra tiktok. És akkor így nap végén szebb lesz a statisztika magadnak, de pontosan tudni fogod, hogy kamu. Tehát hogy amikor elfelejted, akkor igazándiból a jó megoldás az nem az, hogy nem írod be, mert akkor ott lesz egy hiány a rendszerben, az sem jó megoldás, hogyha hazudsz saját magadnak, hanem ülj le és gondold át, hogy most ez fél óra volt ezzel, az húsz perc volt azzal, nem percre pontos, pont tök mindegy. A volumen meglesz, a napi beosztásod meglesz, és tudod visszamenőleg majd nézni, hogy mivel foglalkoztál azokon a napokon, és ez sokkal fontosabb.
– Ide tartozik szerintem szintén ilyen egyszerű példa, hogy mondjuk hazaesek egy megbeszélésről, azon lendületben már a fenekem éri is a széket, és elkezdek vágni, vagy nem tudom, elkezdek tervezni, elkezdek írni, akkor eltelik fél óra, vagy eltelik valamennyi idő, és már eszembe nem jut, hogy mikor értem haza, mikor kezdtem egyikbe, és mikor fejeztem be a másikat. Szóval mi van akkor, hogyha elfelejtettük beindítani időben az időszámlálót, trekkelőt? Na, mi legyen ilyenkor? Ezek általában egyébként úgy működnek, hogy amikor eszedbe jut elindítod, és utána, amikor leállítod, akkor felülírható az értékrend, hogy ezekbe bele lehet javítani amúgy. Pont azért, hogy nem vagyunk gépek, ők segítenek nekünk inkább, minthogy mi dolgozzunk jól. Tehát, hogyha valamit nem jól mérek, és ez az ál-lehetőség, hogy nem indítottam el. Ez a kisebbik ciki. A B lehetőség, amit én rendszeresen kipróbáltam eleinte, hogy nem állítom le.
– Négy nap elteltével is még mindig írok.
– És egyébként volt egy 36 órás sessionem még anno, mikor dolgoztam a multinál, és ott szépen elkezdtem mérni Togle-lel egy ilyen, azt hiszem, hogy nem is a hivatalos, leginkább ismert applikáció volt, hanem egy ilyen honvéd verzió kábé. Ott nem volt ilyen automata sztok, mert a jobb túloldalon benne van az, hogy beállíthatom, hogy ilyeneket, hogyha elalszik a számítógép, akkor állítsa le magát, mert akkor valószínűleg az e-mailezést is abbahagytam. Bizonyos idő után, nem tudom, két óra után akármit csinálok, álljon le, mert valószínűleg csak nem kapcsoltam ki. Tehát, hogy vannak ilyen blokkok benne, amik így megállítják a folyamatot, de abban nem volt. Úgyhogy nem indítottam.
– Csak 15 percenként megkérdezi, hogy még mindig csinálod?
– Hát remélem, nincs.
– Mert ezt mondjuk a párom is, hogyha éppen valamit ígértem neki, akkor teljesen joggal ugyanezt a funkciót meg tudja tenni.
– Pedig ugye mindannyian tudjuk, hogy a férfiakat nem kell minden félévben emlékeztetni arra, hogy megígértek valamit.
– Hát ha még ez fél év lenne az ígéreteim vonatkozásában. Hát ez majd egy másik külön terület lesz, hogy a hatékonyság a párkapcsolattal hogyan függ össze.
– Egyébként ez egy jó téma.
– Itt is milyen fantasztikus és elismerő szavakat kell intézni a párok felé, akik elviselik ezt a mind a hatékonyság hóbortot, mind azt, hogy a hatékonyság hóbort eredeztethető a hatékonytalanságból.
– Én már látom a letölthető PDF anyagunkat. Gyere föl a projektblue.hu/letöltés oldalra, és töltsd le a boldog férj szótár PDF-ünket. Miket használ otthon? Kifejezéseket?
– Megint szexista voltam, mert akár a boldog feleség.
– Hát most ketten vagyunk. Én azt tudom. Bár mondjuk nem egyéb. Tök igazad van. Mi ketten a boldog feleséget tudnánk összeállítani, mert mi azt tudjuk igazándiból, hogy mit akarunk hallani.
– Ühüm.
– Oké.
– Teljesen igazad van.
– Ami még itt nagyon fontos pont szerintem, hogy még mielőtt rátérünk majd a túlokra, például, hogy akkor itt az adminisztráció az még előkerülhet azzal kapcsolatosan is, hogy oké, ezt adminisztráljuk, de akkor az nem adminisztrációnak minősül-e, hogyha már leállítom a togle-ben a mérést, vagy ezt még akkor külön fel kell valahová adminisztrálni?
– Nem, nem, nem, nem, nem, persze nem. Nem, mert azért egy jó time tracking applikációnak a használata az másodpercekben kell, hogy mérhető legyen, amíg beindítod, leállítod. Tehát, hogy azért ez egy alapvető követelmény szerintem.

Mindent, amit hatékonyan akarunk használni. Én itt most megint a GTD tréningbe tudok egy kicsit belekapni, amikor arról beszélünk például, hogy az első lépése a GTD-nek a rögzítés. És az egyik legalapvetőbb elvárásunk bármilyen rögzítő eszköz felé, hogy annak a használata az ne vegyen már el időt, mert hogy igazándiból csak le akarok fotózni valamit, vagy föl akarok írni egy két mondatot, vagy föl akarok gyorsan mondani magamnak egy hangjegyzetet. Ez nem vehet el időt, tehát hogy csak olyan eszközt szabad használni, aminek a használata önmagában nem visz el sok időt a napodból, mert egyébként biztos, hogy akármit csinálsz utána, napi átlagban nem lesz hatékony.
– Ühüm.
– Oké, adminisztrálás, vagy ebben a gondolatsorban van még valami?
– Igen, mert alapvetően azt gondolom, hogy azt mindig érdemes kettéválasztani, hogy kinek adminisztrálod a dolgokat, és ez nagyon-nagyon fontos. Van egy munkahelyi, tényleg elvárás. Én hiszek abban, hogy annak van haszna, hogyha egy munkahelyen ezeket tudjuk követni. Mi speciel így cégként vagy csapatként nem használjuk egyébként nálunk, mert alapvetően nem volt szükség rá, mert szépen mennek a dolgok, és gördülékenyen mennek a folyamatok. De szervezetfejlesztés szempontból szerintem egy szuper zseniális eszköz, hogyha valaki úgy dolgozik, hogy time trackinget vezet be a céges működésbe, és ebben az esetben akkor nyilván a szervezet felé kell nekem riportálnom, hogy melyik nap mivel foglalkozom. Két szempontból. Egyrészt, hogy a személyes fejlődésem nyomon követhető legyen, meg nyilván az elvégzett munkaóráim, az riportálható legyen egy jelenléti íven felül. Másrészt meg egy garancia, hát nem garancia, az egy kicsit erős kifejezés. Egy utópisztikus világban garancia lenne arra, hogy nem leszek túlterhelve. Mert ha látják, hogy már most nyolc órányi időt beblokkolok minden nap és munkára, akkor lehet, hogy nem fér el nálam még három projekt. Ha meg most éppen olyan időszak van, hogy öt órányi van, akkor jöhet a meló. Tehát igazándiból ez a túlterhelés ellen egy nagyon jó eszköz csapatszinten. És szuperül lehet használni ezeket kombinálva más eszközökkel, de én azt gondolom, hogy a legelementárisabb, meg a legátütőbb hatása a time trackingnek akkor van, ha magadnak csinálod. Mert abba viszont belevehetsz tényleg mindent. Elmentem kávézni, olvastam blogokat, felcsaptam egy könyvet, megnéztem két Youtube videót, ezek mind-mind beleférnek, és akkor saját magadnak tudsz adni egy őszinte képet arról, hogyha hatékony vagy, akkor hogy néz ki egy napod, meg ha nem nézed magad hatékonynak, akkor hogy néz ki egy napod, és ránézésre megmondod percre órára, hogy mi az, ami más a kettő között. És ez nagyon-nagyon-nagyon hasznos.
– Bocs, ez már egy kicsit, mert itt fellelkesültem összefügg azzal, amit nagyon meg szerettem volna kérdezni, hogy itt talán kimondatott az is, hogy jó, hogyha trekkeljük az időnket, vagy nyomon követjük, de még jobb, hogyha ezt a nyomon követést időnként egy-egy elemzéssel gatyába tudjuk rázni. És ez mondjuk valami ilyesmi, amit itt az előbb leírtál, vagy talán túl is vezet ezen? Tehát, hogy mondjuk, hogy néz ki egy ilyen elemzés.
– Hát annyiban vezethet túl, hogy egy jobb túl, az már tudja ezt a funkciót, bocs.

Az már tudja ezt a funkciót önmagában is. Most mondok egy olyan példát, hogy például pont tavaly decemberben tartottam egy oktatást, ahol az volt például az elvárás, hogy olyan time trackinget akarnak, ahol van riporting rendszer magában az applikációba, tehát a vezetői csapat csak lehív egy riportot, és akkor szépen ilyen mindenféle ábrák, meg kördiagramok, meg táblázatok, meg hasábos diagramok lesznek ott, és akkor ránézésre meg tudják mondani, hogy hogy áll a csapat, mivel mennyit foglalkozik. Tehát egy jó riporting rendszer, az szerintem egy minőségi templom, egy applikáció, ahol már benne kell, hogy legyen.

– Na és hogyha már itt túl sokat emlegettél, akkor kérlek, így a végére, vagy a vége felé haladván csak így címszavakban néhányat ajánlj már, mert tudom azt, hogyha ezt a play gombot megnyomom, akkor lehet, hogy még három-négy extra rész is ki kellene belőled. De kérlek, légy tekintettel az időnkre.
– Kettő. Két csak szoftvereset akkor, és két fizikai eszközöst, meg plusz egy bónuszt. Azt tegnap találta, amikor készültem erre a mai epizódra.
– Igen, igen, igen.
– Ötlet maradhat?
– A szoftver szempontjából nekem nagyon-nagyon szimpatikus, de a transzparencia jegyében még nem próbáltam, viszont amit hallottam, meg néztem róla, olvastam róla Youtube-on, a weboldalukon, nagyon-nagyon szimpatikus, és nagyon-nagyon profinak tűnik az a clocky fájl, amiben nagyon-nagyon markánsan kommunikálják például ezeket a biztonsági szabályokat többek között. Tehát, hogy nekik ez például egy nagy USP a saját kommunikációjukban, hogy ott nincsen 48 órás e-mail nézegetés náluk. Úgyhogy ott ebben például azok benne vannak. Amit tavaly az oktatásnál használtam, ott abban az volt a nekem nagyon-nagyon tetsző, és ott beleástam magamat az elérhető funkciókba, hogy alapvetően egy Tudo Easters Productivity tréning volt a cégnek, hogy az egész cég akkor a Tourist programba fog átköltözni és ott fognak együtt dolgozni. Viszont volt igény arra, hogy time trackinget használjanak, viszont arra is volt igény, hogy azt ne kelljen akkor vezetni a dolgaikat, hanem hogy lehetőleg egy olyan megoldás legyen, hogy egy helyen tudnak mindent intézni. És erre szerintem megtaláltam az egyik legjobbat, és ez a tracking time.co nevű oldal, aminek az az egyik előnye, hogy millió egy dologgal tudja integrálni magát, és például a Too Eastbe is beintegrálja magát. Úgyhogy magát a Time Trackinget, azt az applikáción belül tudom intézni úgy, és ettől teljesen behasaltam, hogy amikor elindítom az időmérést az egyik feladatnál, akkor konkrétan a feladat nevére rögzíti nekem az elvégzett időt. Tehát nem az, hogy projekttel vagy e-mailezéssel foglalkozunk, hanem az e-mailt küldeni XY ügyfélnek erről az ajánlatról nevű feladatra, méri nekem az időt.

Ez nagyon-nagyon beteg. Tehát, hogy ezek az applikáció alapúak, viszont ezt a Tracking Time pont C-jót, ezt be tudtam integrálni náluk a Toulouse-ba, és akkor az oktatásba belevontuk azt, hogy akkor ők hogy használják ezt, és hogyan tudják együtt használni például egy Toulouse-t. Ugye ez a két szoftver, amit ugye Tamás barátom ajánlott, az a Time Moulin, aminek van fizikálisan is megvalósuló verziója, és nekem ennek a B verziója pedig a Time Flip névre hallgató ugyancsak fizikai eszköz, aminél ugye forgatni, meg mozgatni kell valamit az asztalon ahhoz, hogy váltsál az egyes tematikák között. Kiemelve, hogy van hozzá applikáció, és meg tudom oldani számítógépen is az egészet, tehát hogy az a része nincs kiszedve, hanem pluszban van hozzátéve az, hogy van egy fizikailag is használható valami.
– Na és akkor mi az ötödik a négyes listán.
– A plusz egy, az pedig beraktam a diszkót szerverre hozza a linket. Találtam olyat, hogy hogyan lehet DIY asztali asztali asztali eszközt készíteni magadnak a Time Tracking-re, tehát, hogy nem kell ilyen drága eszközt venni, hanem hogy egy ilyen minimális, nem is azt mondom, hogy műszerésznek kell legyél, hanem hogy tudjál egy kábelt odakötni egy valamihez, meg egy műanyag lapot odaragasztani egy másik valamihez. Tehát tényleg így külsőre szörnyen nézett ki, de ahogy a végeredmény az nyilván mindenkinél magától függ, hogy hogy fog kinézni, de a funkciót leírták, hogy hogyan lehet építeni magadnak ilyen time tracking device kategóriájú eszközt. Ami az például úgy működik, és az nekem nagyon szimpatikus, hogy tekered, és akkor így az egyes ilyen kattanásoknak van mindig egy-egy funkciója.
– Mint a sütőórát?
– Pontosan, igen. Alul, felül, csak alul, légkeverés, fagyasztóból kiolvasztás, ilyesmi. Igen, pontosan.
– Igen, én azt akartam behozni, hogy igazából én egy olyat tudnék elképzelni magamnak, aztán lehet, hogy aki ezt hallod, ugyanígy rákattansz. Fejlesszük le. Most gyorsan szóban körbepisilem ezt, tehát ez a levédetés egy nemzetközi formulája, hogy mint a sakkórát, hogy amikor leütöm, hogy akkor ketyegjen tovább, akkor bemondom, hogy mit csinálok, és ő azt felismeri a hangom alapján, és akkor tulajdonképpen úgy ketyeg tovább az óra.
– Nem vagyok benne megütöm a gombot. Bocs, na, van ilyen.
– Szerintem megoldható egy kis hozzátett energiával, mert ugye te is almás környezetben dolgozol telefonügyileg, és azon van egy úgynevezett parancsok applikáció, amivel millió egy dolgot lehet így összekötni egyiket a másikkal. Csakhogy ezen a vonalon mozogjunk, nekem van például olyan parancsom a telefonomon, hogyha megnyomom a parancsnak az ikonját, akkor megjelenik a hangrögzítő, fölmondom az üzenetet, amit utána nekem elment Evernode-ba. Tehát a hangjegyzeteimet azt én egy helyre gyűjtöm, úgy, hogy nem a telefonon, hanem award note-ban, és akkor a laptopon is azonnal bármikor el tudom érni. Tehát ilyen funkció szerintem úgy van. És egyébként még van egy ilyen voice text megoldás is, tehát hogy felmondom, leírja és azt menti el. Csak hát nyilván magyar nyelven azok azért elég viccesek tudnak lenni.
– Parancsok.
– Igen, igen.
– Ez igen.
– Hát egy új világ nyílt ki számomra. Köszönöm szépen. Ezentúl pedig akkor szívesen várok órafejlesztőket, akik sakkórákat buherálnának meg nekem, nekünk, neked. Van-e még olyan, amit kihagytunk, és érdemes lenne kitérni Time Tracker szempontjából, mert akkor kitűnő, kihúzom a Togle-ben ezt az idősávot, amit nem lehet elmondani.
– Nem, lenne, persze, csak azt gondolom, hogy az tényleg egy olyan vermet nyitunk ezzel ki most, hogy nem biztos, hogy megéri, mert akkor belemehetünk a parancsok programozásában, a különböző négy ajánláson felül még, hogy miket találtam, de szerintem ez így most kerek volt, és bízom benne, hogy inspirációt kapott az, aki még eddig nem próbálta.
– Szuper! És bízunk benne, hogy ezt az inspirációt majd megosztod velünk. Tehát, hogyha volna egy jó ötleted, vagy már egy remekbe szabott, mondjuk úgy metódusod arra, hogy hogyan trekkeld az idődet, akkor gyere oszd meg velünk, vagy hogyha kérdéseid lennének, hogy hogyan a túróba lehetne még ezután a rész meghallgatása után is a kérdéseidet eloszlatni, akkor azt a diszkót szerverünkön megteheted, mert hogy ezt is megtalálhatod. Hol és hogyan lehet megtalálni ezt a diszkót szervezni? Kedves Péter, szegezem neked ezt a kérdést.
– Hogyha weboldalról szeretnél érkezni, akkor a projektblue.hu oldalon van hozzá egy direkt linkünk, ami át is irányít azonnal. Vagy hogyha ezt hallgatod és nézed, és vagy nézed, akkor a leírásban benne lesz úgy is a link hozzá, úgyhogy akár elegendő annyi, hogy csak lekattintod a leírásban szereplő linket és beregisztrálsz egy diszkót, fiókot magadnak a mi szerverünkre.
– És az emlegetett projekt blue honlapján pedig megannyi érdekességet, fontos információt, olykor videót is pluszban találhatsz, merthogy Péter nem rest, sőt, rendkívül hatékonyan még további tartalmakat is gyárt neked a hatékonysággal kapcsolatosan. Én a hét többi részében ezt nézem. Tehát, hogy tulajdonképpen, amikor nem itt beszélgetünk, akkor így próbálok hatékony lenni. Úgyhogy ugyanezt tudom neked is tanácsolni. Valamint hát magát a podcastünket is, az előző részeket hallgasd meg, ments el egyet-kettőt magadnak futás mellé, séta mellé, hímzés mellé, esetleg lópatkolás mellé, ezek mind jól jöhetnek.
– Abszolút.
– Lópatkolás, time tracking.
– Tényleg. És küldd le nekünk, hogy az elmúlt egy évben mennyi időt töltöttél lópatkolással. Ha ez megvan, akkor azt külön köszönjük. Elérhetőségeinket pedig megtaláljátok az epizód leírásában, hogyha pedig bővebben szeretnétek velünk megismerkedni, akkor a már említett projekt-blue.hu oldalon várunk benneteket. Szervusz!
– Hatékony leszek Podcast, ha jobb akarsz lenni saját magadnál.

Legyél ott a felvételeken is akár

Szeretnél online lenni a podcast felvételeken?

A Project Blue támogatóinak lehetősége van arra is, hogy ott legyenek velünk a felvételeken online.

Kérdezhettek az adás tartalmával kapcsolatban, a felvétel után együtt ki tudjuk beszélni, hogy mit gondoltok a témáról.

Sőt, akár vendégként egy-egy epizódban vendégül is láthatunk majd, ha olyan témád van, amiből hasznos epizód készülhet.

Ha érdekel a Project Blue klubtagsága, akkor erre vedd az irányt:

További podcast postok

További podcast epizódok

Vajon árt a hatékonyságodnak a videójáték? [Podcast]

Mindketten tetemesebb mennyiségű időt töltöttünk el fiatalabb korunkban videójátékokkal.
De hogy ez vajon segítette, vagy hátráltatta a hatékonyságunkat?
Vagy épp ha most, felnőtt(ebb) fejjel gondolkodunk, akkor tudja a videójáték növelni a munkahelyi hatékonyságunkat?

Tovább...

Kérdésed Van, Amit Feldolgozhatnánk?​​

Küldj üzenetet írásban, vagy hangban és a többi már rajtunk múlik!​​